Hlavní obsah

EU, Británie a USA vytvořily skupinu pro vyšetření zločinů na Ukrajině

Evropská unie, USA a Británie vytvořily konzultační skupinu, která má pomoci Ukrajině v její snaze vyšetřit válečné zločiny spáchané na jejím území během ruské invaze. Hlavním cílem skupiny ACA (Atrocity Crimes Advisory Group) bude poskytovat podporu ukrajinské generální prokuratuře. Informoval o tom web amerického ministerstva zahraničí.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Sedmdesátiletá Naďja Trubčaninovová pláče nad rakví svého syna, který byl zabit 30. března v Buči.

Článek

Skupina bude ukrajinské prokuratuře konkrétně pomáhat se zaznamenáváním podezření na spáchání válečných zločinů ruskými vojáky na Ukrajině a s přechováváním a analýzou důkazů o těchto činech. Většina kriminálních expertů ze skupiny bude přitom z bezpečnostních důvodů působit převážně z Polska.

„Je velice důležité zajistit, že všichni, kdo jsou zodpovědní za hrozná zvěrstva spáchaná během ničím nevyprovokované ruské agrese na Ukrajinu, budou pohnáni před soud," řekl k iniciativě šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Ukrajinec přežil vlastní popravu, dostal se z hrobu a došel si pro pomoc

Evropa

Jako první byl za spáchání válečného zločinu na Ukrajině souzen jednadvacetiletý ruský seržant Vadim Šišimarin, který dostal v pondělí u kyjevského soudu trest doživotí. Šišimarin byl shledán vinným, že 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám