Hlavní obsah

Ukrajinec přežil vlastní popravu, dostal se z hrobu a došel si pro pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Spolu s jeho bratry mu ruští vojáci svázali nohy a ruce, pak je všechny střelili do hlavy a zakopali do hrobu. Na rozdíl od sourozenců ale Mykolo Kuličenko přežil, kulka mu prošla pouze měkkou tkání v tváři. Ukrajinec se tak vyhrabal z hrobu a došel pro pomoc do nedaleké vesnice.

Foto: YouTube/Suspilne Černihiv

Mykolov Kuličenko ukazuje na místo, kudy prošla střela, která ho měla usmrtit

Článek

Kuličenko svůj příběh z neupřesněné obce v Černihivské oblasti na severu Ukrajiny odvyprávěl reportérům ukrajinské veřejnoprávní stanice. Záminkou pro výslech a následnou popravu se podle Kuličenka stalo prohledání domu jeho nejmladšího bratra Jevhena z 18. března. Rusové u něj našli ukrajinskou uniformu a dědovy medaile.

Jevhena následně vyvedli na ulici, kde ho srazili na kolena a zbili obuškem. Všem třem bratrům pak zavázali oči, hodili je do auta a odvezli do areálu místní pily, kde zajatce mučili. „Na paletách leželi zranění vojáci. Vyslýchali nás tu tři dny, pak nás odvezli, aby nás zastřelili,“ vyprávěl Kuličenko.

V Kyjevě začíná soud s prvním ruským vojákem, zabil civilistu na kole

Evropa

Na odlehlém místě vykopali Rusové pro trojici hrob. Bratrům svázali končetiny, zavázali oči a jednoho po druhém zastřelili. „Muži měli svázané ruce a nohy a střelná zranění hlavy,“ potvrdil později prokurátor Serhij Chamajko.

„Nejprve zastřelili nejmladšího Jevhena, hodili ho do jámy a pak zastřelili Dmytra. Pak střelili mě, a ještě mě kopli nohama. Spadl jsem na Dmytra,“ popsal Mykolo Kuličenko.

Na rozdíl od svých bratrů měl štěstí. Střela mu prošla měkkou tkání v obličeji a nezasáhla žádné životně důležité orgány. Jizvy z průstřelu ukazoval ukrajinským novinářům. Střela prošla těsně vedle rtů a ven vyšla kousek pod uchem.

Čtyřicet kilometrů se zlomenými žebry

I přes svázané ruce a nohy se mu podařilo dostat z hrobu a dojít do nebližší vesnice, kde ho ukryla místní obyvatelka Valentyna. „Byl zbitý, zakrvácený a pokrytý hlínou. Udělala jsem mu snídani a mezitím se umyl. Pak se přichystal na cestu a odešel. Pro mě se stal členem rodiny, vždy se objímáme, když se vidíme,“ popsala Valentyna.

Mykolo se pak vydal na 40 kilometrů dlouhou cestu do své rodné vesnice, až tam vyhledal lékaře. Ten kromě střelného zranění v obličeji konstatoval ještě dvě zlomená žebra.

Jako důkaz ruské brutality poslouží i masové hroby, míní česká žalobkyně

Válka na Ukrajině

Na místo pohřebiště se po osvobození osady vypravili kriminalisté. Úřady se teď pokusí vypátrat ruské vojáky, kteří jsou za zločin zodpovědní.

V Kyjevě minulý týden začal soud s ruským obviněným ze zabití 62letého civilisty. Jde o první takový pokus od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jedenadvacetiletý zajatý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin čelí obvinění, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy muže ve vesnici Čuapchivka v Sumské oblasti na severovýchodě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám