Hlavní obsah

Druhý pokus o evakuaci civilistů v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Evakuace části ze 400.000 civilních obyvatel, kteří jsou obklíčení ruskými jednotkami v ukrajinském Mariupolu, má začít v neděli ve 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ). Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na zástupce městské správy Mariupolu. Dočasné příměří by mělo v oblasti platit do dnešních 21:00 místního času (20:00 SEČ).

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Lidé v mariupolské nemocnici se skrývají před ruskými střelami, foto z 4. března.

Článek

Civilisté budou moci Mariupol opustit autobusy, které budou odjíždět ze tří stanovišť ve městě, napsala BBC. K evakuaci se mohou připojit i soukromá vozidla. Ta byla nicméně požádána, aby jela v konvoji vedeném Červeným křížem až za autobusy. Konvoj bude směřovat po předem dohodnuté trase do Záporoží.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Nemocnice v Mariupolu čelí obrovskému náporu zraněných, objekt je přitom ohrožený ruskou palbou.

Klid zbraní, který měl umožnit odchod civilních obyvatel, měl v Mariupolu platit již v sobotu. Ruská armáda ale příměří podle Ukrajinců nedodržovala, takže byly evakuace odloženy. Rusové z porušování příměří obvinili ukrajinské "nacionalisty".

Ruská „denacifikace“ Ukrajiny v praxi: Při ostřelování Mariupolu zemřel 18měsíční chlapeček

Válka na Ukrajině

Mariupol se po ruském několikadenním ostřelování ocitl na hranici humanitární katastrofy. Starosta Vadym Bojčenko v pátek varoval, že ve městě není voda, teplo ani elektřina a že docházejí zásoby jídla. Vznik humanitárního koridoru podle něj poskytne příležitost k opravám důležité infrastruktury, jako jsou mobilní sítě nebo rozvody elektřiny a vody.

„Také bude možné zajistit pro Mariupol potraviny a nejdůležitější léky," uvedl na telegramu. Podle organizace Lékaři bez hranic je v Mariupolu katastrofální humanitární situace.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám