Hlavní obsah

ČNB odebrala licenci Sberbank CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly ve středu servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad. Pokud se Sberbank CZ proti odejmutí licence odvolá, bude námitky řešit rozkladová komise a poté bankovní rada.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Centrální banka se k záležitosti nevyjádřila. "ČNB zásadně nekomentuje správní řízení, které ještě nebylo pravomocně ukončeno. S ohledem na to se nyní ČNB nebude k vašim otázkám jakkoli vyjadřovat," uvedla ředitelka odboru komunikace ČNB Markéta Fišerová.

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu.

Klienti Sberbank začnou v úterý dostávat peníze z advokátních úschov

Ekonomika

Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám