Hlavní obsah

Čína začíná obracet, opatrně vyjadřuje podporu Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Čína na Ukrajinu nikdy nezaútočí, a naopak se ji bude snažit ekonomicky podpořit, řekl ve Lvově čínský velvyslanec Fan Sien-žung. Vyjádření přichází jen dva dny poté, co jeho kolega ve Spojených státech napsal komentář pro Washington Post, ve kterém odmítl, že by Peking o ruských plánech na invazi tušil.

Foto: Profimedia.cz

Čínský velvyslanec na Ukrajině Fan Sien-žung na fotografii z loňského června

Článek

„Čína nikdy na Ukrajinu nezaútočí. Pomůžeme, zejména ekonomicky... V této situaci se budeme chovat zodpovědně,“ řekl Sien-žung během setkání s Maksymem Kozyckým, šéfem oblastní vojenské správy ve Lvově.

„Čína je pro ukrajinský lid přátelskou zemí. Jako velvyslanec mohu zodpovědně prohlásit, že Čína bude pro Ukrajinu vždy silou dobra jak po ekonomické, tak po politické stránce,“ slíbil velvyslanec.

Zprvu nebylo jasné, zda jde o oficiální stanovisko čínského komunistického režimu, jelikož o Sien-žungově jednání čínská státní média neinformovala. „Čína naprosto podporuje velvyslancovy výroky,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na tiskovém brífinku.

Nejde navíc o první známku mírné distance Číny od Putinova režimu.

Pád ruského režimu by byl pro Čínu katastrofou, říká expert

Zahraniční

V úterý vydal americký list Washington Post komentář čínského velvyslance v USA Čchina Kanga, ve kterém odmítá zprávy o tom, že Peking znal ruské plány ohledně napadení Ukrajiny.

„Tvrzení, že Čína o této válce věděla, souhlasila s ní nebo ji tiše podporovala, jsou čisté dezinformace,“ napsal Kang a dodal, že Peking vyvíjí „skutečné úsilí“ o dosažení míru.

Podle západních tajných služeb přitom čínský prezident Si Ťin-pching svůj ruský protějšek požádal, aby s invazí počkal po skončení olympijských her.

Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Kdyby Čína o plánech napadnout Ukrajinu věděla, snažila by se prý „hrozící krizi” zabránit, napsal Kang. V textu dále píše, že je potřeba dodržovat principy Charty OSN, tedy, že „suverenita a územní celistvost všech zemí, včetně Ukrajiny, musí být respektována“.

Nutno podotknout, že je velmi neobvyklé, aby takto vysoce postavený čínský diplomat publikoval komentář (takzvaný op-ed) v americkém médiu.

Pomohou Putinovi, nebo ne?

Čína se v ukrajinské krizi dosud charakterizovala jako neutrální aktér a odmítla odsoudit Rusko za invazi do země, zároveň ale ruskou agresi na Ukrajině aktivně nepodpořila. Moskva podle informací amerických zpravodajských služeb v uplynulých dnech požádala Peking o finanční i vojenskou pomoc.

Podle amerických médií je Čína připravena Rusku pomoci i po sedmihodinovém „intenzivním“ jednání amerického poradce pro bezpečnost Jakea Sullivana s čínskou delegací. Čínští představitelé to označili za dezinformace.

Navzdory vyjádření podpory čínskému velvyslanci na Ukrajině odmítla čínská diplomacie jednoznačně vyloučit, že neposkytne Rusku vojenskou pomoc. „To je vaše interpretace,“ odpověděl mluvčí na dotaz novinářů. „Čína učinila opakovaná prohlášení. Neexistuje žádný důvod, proč byste si to měli spojovat,“ dodal.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching deklarovali minulý měsíc v Pekingu rozsáhlé strategické partnerství zaměřené na boj proti vlivu Spojených států. Uvedli, že jejich země nebudou mít žádné ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Reklama

Výběr článků

Načítám