Hlavní obsah

Cena plynu v Evropě překonala další rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se v pátek odpoledne vyšplhala na 212 eur (5455 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. Vůbec poprvé tak cena překonala hranici 200 eur za MWh.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Válka na Ukrajině a obavy z toho, že ruský plyn přestane proudit do Evropy, se na trzích značně podepisují. Už ve středu padl první cenový rekord, kdy se plyn jednu chvíli prodával za více než 194 eur (4990 Kč) za MWh.

Tohle maximum ale dlouho nevydrželo. V pátek po třetí hodině odpoledne totiž cena vyletěla nad hranici 200 eur a zastavila se až na 212 eurech (5455 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zhruba o hodinu později pak cena klesla na 191 eur.

EU: Jsme schopni snížit dovoz ruského plynu do roku o třetinu

Stalo se

Nejistota kolem dalšího vývoje války na Ukrajině se podle analytiků přenáší i na evropské trhy. Všichni nyní čekají na další politická rozhodnutí, přičemž hlavním otazníkem nadále zůstává, zdali se dodávky z Ruska zastaví, či nikoliv.

Vývoz ropy a plynu z Ruska je prozatím ze západních sankcí vyňat. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko ve čtvrtek nicméně uvedl, že západní země by měly přestat od Ruska ropu a plyn kupovat.

Proti zákazu dovozu energií z Ruska se naopak ve čtvrtek vyslovil německý ministr hospodářství Robert Habeck. Uvedl, že Německo je na dodávkách plynu z Ruska závislé, ale pracuje na co nejrychlejší změně tohoto stavu.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v pátek oznámila, že dodává plyn přes Ukrajinu do Evropy v souladu s požadavky zákazníků. Gazprom má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám