Hlavní obsah

Část německých politických špiček se kaje: Selhali jsme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří němečtí politici přiznávají, že strategie i přístup vůči Rusku selhaly. „Ukrajině nemůžeme účinně pomoci a ani jí nepomáháme,“ připustil v televizi ZDF Robert Habeck, ministr hospodářství za Zelené.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Německý ministr hospodářství a vicekancléř Robert Habeck

Článek

„Kdybychom sankce na Rusko uvalili dříve, nic by to nezměnilo. V lepším případě by nyní mohly vést k tomu, že Vladimir Putin nebude v dlouhodobém horizontu působit další neplechu,“ dodal s tím, že myšlenka vlivu prostřednictvím obchodu už odumřela.

„Bylo strategickou chybou, že jsme se v energetické politice stali závislými na despotovi,“ prohlásil. Dodal, že aniž se o tom příliš mluvilo, německá vláda naplnila zásobníky plynu.

Německo počítá. Pro vyloučení Ruska ze SWIFT už jsou kromě něj všichni

Ekonomika

K dosavadní politice se sebekriticky vyslovila i Annalena Baerbocková, ministryně zahraničí a Habeckova stranická kolegyně. Západ měl podle ní ruského prezidenta jasněji izolovat. „O to jsme se v minulosti nesnažili,“ řekla.

„Jsem na nás tak naštvaná, protože jsme historicky selhali. Po Gruzii, Krymu a Donbasu jsme nepřipravili nic, co by Putina skutečně odradilo,“ tweetovala Annegret Krampová-Karrenbauerová, exministryně obrany.

Německo začne mohutně zbrojit

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám