Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec v OSN: Lepší nedokonalá Rada bezpečnosti než světová apokalypsa

Má ještě Organizace spojených národů smysl? Tuto otázku si v posledních měsících klade nejenom veřejnost, ale i nemalá část světových politiků. Rada bezpečnosti je zastaralá, ale snahy o její reformu naráží na stále stejnou zeď: právo veta vítězných mocností druhé světové války. Reformu by mohla přivodit jen destrukce současného světového pořádku, ale mít nedokonalou OSN je pořád lepší než takový scénář, řekl v podcastu Zbytečná válka bývalý velvyslanec při OSN v Ženevě Jan Kára.

Dalším hostem podcastu Zbytečná válka byl Jan Kára

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Jak může OSN reagovat na ruskou agresi? (0:22)
  • Možnosti reformy Rady bezpečnosti (6:10)
  • K čemu nám je zvolení do Rady pro lidská práva? (12:40)
  • Vyšetřování válečných zločinů (19:14)
  • Chápe veřejnost roli OSN? (23:31)
  • Osobní zkušenost se Sergejem Lavrovem (31:55)

Kára přiznává, že OSN má omezené možnosti, jak reagovat na aktuální ruskou agresi na Ukrajině. „Všechno to prostě naráží na tu zeď: složení Rady bezpečnosti, právo veta. Bez souhlasu Ruské federace nemůžeme Ruskou federaci ani vyloučit z OSN,” říká bývalý velvyslanec.

Pět vítězných mocností druhé světové války si samozřejmě nechce sahat na svá privilegia a na své veto. Nechtějí do toho klubu pustit ani nikoho dalšího, protože by se jejich výsady zředily.
Jan Kára o možnostech reformy OSN

Vzhledem k tomu, že coby někdejší diplomat působil v komisi pro reformu OSN, směřoval dotaz také na pravděpodobnost, že by se do pravomocí stálých členů Rady bezpečnosti v budoucnu nějak zasáhlo.

„Pět vítězných mocností druhé světové války si samozřejmě nechce sahat na svá privilegia a na své veto. Nechtějí do toho klubu pustit ani nikoho dalšího, protože by se jejich výsady zředily,” vysvětluje.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Zbytečná válka byl bývalý velvyslanec při OSN Jan Kára

Rada bezpečnosti je podle něj nedokonalá ve svém složení i ve svém počínání, ale reformě by se nebránilo jenom Rusko. Podle Káry tak lze očekávat, že architektura organizace z roku 1945 bude platit i nadále.

Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost, kterou máte garantovat?

Válka na Ukrajině

„V současném světě je to silný anachronismus. Podle mě jediná síla, která by mohla tu reformu přivodit, by byla totální destrukce světa. Apokalypsa, zrušení globálního světového řádu. A pak by se to začalo asi stavět znova, pokud by bylo ještě co stavět. A já pořád říkám, že je lepší mít hodně nedokonalou Radu bezpečnosti než mít tuhle apokalypsu,” upozorňuje Kára.

Lidská práva máme v genech, říká Kára

Zvolení České republiky do Rady OSN pro lidská práva hodnotí jako dobrou zprávu. „Velká část světa nám v tomhle směru věří. Máme prostě v tomhle dobré jméno. Ony mohly hlasovat proti nám, nikdo jim to nezakazoval a ty země to neudělaly,” podotýká.

Česko nahradilo Rusko v Radě pro lidská práva OSN

Válka na Ukrajině

Podle Káry je naše zvolení zásadní především ve světle nadcházejícího předsednictví v Radě EU. „Když předsednická země není členem Rady pro lidská práva, tak je to trošku problém, protože ve všem nemůže mluvit za EU.”

Co se týče vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině, Kára neočekává vznik ad hoc tribunálu, ale spíše spoléhá na Mezinárodní trestní soud, který může stíhat konkrétní osoby.

Tehdy působil jako rozumný člověk, se kterým se dalo jednat a který nebyl až tak povýšenecký třeba k OSN nebo malým zemím. Já myslím, že zřejmě až později v kontextu Putina a jeho prvního prezidentství se dostal do toho mocenského korupčního kolotoče (...) a stal se z něj asi jiný člověk.
Jan Kára o Sergeji Lavrovovi

„Samozřejmě vazby na politická rozhodování budou asi složitější (na dokazování) a tam počítám, že se moc daleko vyšetřování nedostane a určitě se nedostane k těm, kteří by před jakýmkoliv tribunálem měli stanout jako první. Včetně Putina,” myslí si.

Řeč přišla také na kritizovanou cestu generálního tajemníka OSN Antonia Guterresse do Moskvy, kde na tiskové konferenci po boku šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova působil podle mnohých příliš degradovaně.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Kára také vzpomínal, jak s Lavrovem, tenkrát velvyslancem Ruska při OSN, několikrát osobně jednal. „Tehdy působil jako rozumný člověk, se kterým se dalo jednat a který nebyl až tak povýšenecký třeba k OSN nebo malým zemím. Já myslím, že zřejmě až později v kontextu Putina a jeho prvního prezidentství se dostal do toho mocenského korupčního kolotoče (...) a stal se z něj asi jiný člověk,” říká Kára v podcastu, který si v kompletním znění můžete pustit na videu nebo poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Reklama

Výběr článků

Načítám