Hlavní obsah

Buď ruské zbraně, anebo sankce, tlačí USA na Indii

Právo, doh

USA zesilují tlak na Indii, aby se distancovala od Ruska. Asijský obr se ve snaze udržet dobré vztahy s Washingtonem i Moskvou při hlasování OSN zdržel přímého odsouzení ruské agrese, zároveň však vyzval k respektování suverenity států.

Foto: Ritesh Shukla, Reuters

Naréndra Módí

Článek

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nyní potvrdila, že pokud bude vláda premiéra Narénrdy Módího nadále odebírat ruské zbraně, mohly by sankce USA dopadnout i na Indii.

„Velmi detailně se tím zabýváme,“ potvrdil dle zpravodajského webu The Hill náměstek amerického ministra zahraničí Donald Lu.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

„Za posledních 24 hodin jsem měl několik rozhovorů s indickými představiteli,“ řekl Lu s tím, že Módího vláda již v posledních několika týdnech zrušila několik významných kontraktů na dodávku ruských zbraní. Podle něj mělo jít o stíhačky MiG-29, vrtulníky a protitankové střely. Indická vláda však toto tvrzení zatím nekomentovala.

Rusové verbují syrské bojovníky pro dobývání měst na Ukrajině

Evropa

Indie je celosvětově vůbec největším odběratelem ruských zbraní. Už loni dostala první ruské systémy protivzdušné obrany S-400. Američané přitom už dříve Turecku kvůli objednávce těchto systémů zatrhli prodej stíhaček F-35.

Reklama

Výběr článků

Načítám