Hlavní obsah

Británie rozšíří sankce na ruské propagandisty i „mariupolského řezníka“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda oznámila rozšíření protiruských sankcí na 14 dalších subjektů včetně státních médií a jejich „propagandistů“ a ruského generála Michaila Mizinceva, kterého označila jako „mariupolského řezníka“. Opatření míří proti těm, kdo šíří lži o ruské invazi na Ukrajinu, uvedlo britské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generál Michail Mizincev

Článek

Šéfka diplomacie Liz Trussová sdělila, že Londýn bude dál stupňovat tlak, aby ruský prezident Vladimir Putin „na Ukrajině prohrál“.

Nová várka sankcí dopadá mimo jiných na prominentního moderátora ruské státní televize Sergeje Briljova, který podle BBC má i britské občanství a vlastní byt v Londýně. „Briljov už nebude moci dosáhnout na žádná ze svých britských aktiv či pokračovat v podnikatelské činnosti,” uvádí prohlášení britské vlády.

Polovina z 20 nejbohatších Rusů nečelí sankcím, zjistil Bloomberg

Válka na Ukrajině

„Vláda také uvaluje přímé sankce na státní mediální organizace a cílí na Kremlem financovanou TV-Novosti, která vlastní RT, dříve Russia Today, a na Rossija segodňa, která kontroluje zpravodajskou agenturu Sputnik,” pokračuje komuniké.

Británie už dříve stejně jako Evropská unie zablokovala vysílání televize RT, zakázaný je také internetový obsah od Sputniku. Podle britské vlády nové kroky zabrání RT v „cestě zpět na britské televize” a britským subjektům v „podnikání s nástroji ruské státní propagandy”.

Mizincevova zvěrstva

„Putinova válka je založená na přívalu lží,” uvedla k novým postihům ministryně Trussová s tím, že pokud jde o další posilování sankcí, zůstávají na stole všechny možnosti. Moskva svou více než měsíc trvající agresi proti Ukrajině prezentuje jako boj proti „nacistům” a snahu „osvobodit” ruskojazyčné obyvatelstvo Ukrajiny, zároveň navzdory neustále se hromadícím důkazům popírá bombardování civilních cílů, jako jsou obytné domy, nemocnice nebo školy.

Strach o uklízečku a manželka u bankomatu. Život ruského oligarchy se zásadně změnil

Válka na Ukrajině

Největší škody v tomto směru zřejmě utrpěl jihovýchodní přístav Mariupol, kde jsou za ruského obléhání uvězněny desetitisíce lidí, přičemž tisíce obyvatel pravděpodobně od začátku ofenzívy zahynuly.

Londýn zkázu města připisuje generálovi Mizincevovi, který stojí v čele Centra řízení národní obrany Ruské federace a dohlíží na veškeré ruské vojenské operace. Podle britské vlády dostal Mizincev kvůli brutalitě ruského postupu přezdívku mariupolský řezník. „Je známý používáním zavrženíhodných taktik, včetně ostřelování civilních center v Halabu (Aleppu) v letech 2015 a 2016 a nyní v Mariupolu, kde jsou na ukrajinském lidu páchána zvěrstva,” uvádí tisková zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám