Hlavní obsah

Británie pošle na Ukrajinu protilodní střely, možná tam už jsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ukrajinské přístavy jsou od začátku války pod tlakem, část je jich obsazená, další čelí ruské blokádě nebo hrozbě obojživelného výsadku. Vyřešit by to měly dodávky amerických protilodních raket Harpoon z Británie.

Foto: Profimedia.cz

Americké protilodní rakety Harpoon

Článek

Podle listu The Daily Mail a serveru EurAsian Times se o jejich dodávce uvažuje. Server BNE Intellinews ale uvedl, že střely už Británie poslala a dostaly se do Oděsy, kde mohou být použité proti ruským lodím.

O dodávkách protilodních raket se začalo uvažovat poté, co se Ukrajincům podařilo zničit výsadkovou loď Orsk v Berďansku.

Potopení Orsku potvrdily satelitní záběry, ruský propagandista byl neopatrný

Válka na Ukrajině

Ruské výsadkové lodě nejen ohrožují Oděsu, ale také mohou dodávat výzbroj a munici jednotkám bojujícím v Mariupolu.

Střely Harpoon s hlavicí o hmotnosti 221 kg se využívají od závěru 70. let. Existují ve verzích pro vypalování z letadel, pozemních základen, lodí i ponorek. Mají dostřel 120 až 150 km podle typu, přičemž ty vypouštěné z letadel mohou zasáhnout cíl vzdálený i přes 200 km. Střely poháněné proudovým motorem dosahují rychlosti letu 860 km/h .

Britské transportéry a možná i houfnice

Vysocí ukrajinští velitelé tento týden v Salisbury Plains ve velkém vojenském prostoru sledovali ukázky britských zbraní, které by bylo možné poslat na Ukrajinu. Zvažují se i dodávky těžkého šestikolového obrněného vozila Mastiff pro dopravu deseti vojáků, které je vyzbrojené automatickým kanonem v bezosádkové věži. Používalo se v Afghánistánu, protože má vysokou odolnost proti improvizovaným náložím, ale mělo by se hodit i pro boj ve městech.

Zatím ale není jasné, zda budou dodány i samohybné houfnice AS-90 ráže 155 mm s dostřelem přes dvacet km. Na Západě panuje nechuť k dodávkám zbraní, které se používají při útoku, jako jsou tanky.

Deset raket na jeden ruský tank

„Souhlasili jsme s navýšením podpory pro Ukrajinu,“ uvedla britská ministryně obrany Liz Trussová po čtvrtečním jednání ministrů zahraničí NATO. „Zaznamenali jsme, že válka vstoupila do nové a odlišné fáze s mnohem koncentrovanější ruskou ofenzívou. Putin změnil svou taktiku, ale ne své záměry. Chce ovládnout celou Ukrajinu,“ uvedla ministryně.

Pentagon: Na Ukrajinu jde 1400 Stingerů a 50 milionů kusů munice

Amerika

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po zasedání NATO dodal, že Ukrajina má nebo bude mít „deset protitankových systémů proti každému ruskému tanku“. Dodal, že to bude trvat, ale není tu „žádný scénář, kdy by mohla Ukrajina selhat před triumfujícím Ruskem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám