Hlavní obsah

Analytik Havlíček: Putin končí. Odstraní ho spíš palácový převrat než demonstrace

Válka na Ukrajině má i v Rusku miliony odpůrců, za nesouhlas jim však bude hrozit až patnáct let vězení, upozorňuje v rozhovoru pro Novinky analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky. Spíš než protesty na ulicích podle něj odstraní prezidenta Vladimira Putina „palácový převrat“. Každopádně je prý válka začátek Putinova konce.

Foto: Asociace pro mezinárodní otázky

Analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky

Článek

Máte představu, jak válku na Ukrajině vnímá většina běžných Rusů?

Situace je v tomto ohledu fragmentovaná. V ruské společnosti zaznívá čím dál víc kritických hlasů, kampaň vede část neziskového sektoru ruské společnosti. Miliony lidí se vyslovily proti válce, petice má už přes tři miliony podpisů na ruské straně.

Bohužel je v Rusku zdeformovaný mediální prostor, režim se snaží udělat vše pro to, aby měl informační monopol, a o válce hovoří jen jako o speciální operaci na území Ukrajiny.

Neříká tomu válka, nemluví o tom, že vojáci byli donuceni podepsat smlouvu s armádou, že o nich nevědí jejich vlastní rodiče…

Režim nastoupil i proti médiím, které roky toleroval, jako např. Echo Moskvy nebo televize Dožď. Ty jsou od úterý zakázané (ve čtvrtek pak obě společnosti uvedly, že svou činnost ukončují - pozn. red.). Putinův režim má v informační oblasti naprostou dominanci. Je to bitva, která probíhá o ruské veřejné mínění. A režim má navrch.

Ale i Rusové mají přístup k internetu. Dostanou se k nim přece záběry války na Ukrajině…

Mladší lidé mají tendenci hledat si informace na internetu a být více kritičtí k tomu, co říká ruský režim. U střední a starší generace je stále příchylnost k centrálním informačním zdrojům jako k Ruské televizi, která je dominována Kremlem. Ruská televize je zásadní, Rusové jsou televizní národ.

Ruský byznysmen nabízí generálům milion dolarů za Putinovu hlavu

Válka na Ukrajině

Protestující Rusy na náměstích sbírala policie. Co jim hrozí za postih?

Je to různě odstupňováno. Teď se na ruskou společnost řítí nový zákon, který má kriminalizovat šíření lží a nepravd o válečném tažení na Ukrajině. Trest má být do výše patnácti let odnětí svobody. Tedy patnáct let za to, že řeknete, že na Ukrajině probíhá válka. Je to ultimátní klacek na svobodu slova.

Myslím, že tohle je začátek konce Vladimira Putina. Dřív nebo později to režim neustojí ekonomicky ani společensky.

Zákonodárství umožňuje ruským úřadům aktivisty zadržovat a zatýkat, ne vždy jsou odsuzováni. Ale i tak jim hrozí postih za to, když třeba prohlásí o území separatistických republik, že patří Ukrajině. Podobně jako v případě Krymu za to hrozí deset až patnáct let vězení.

Jsou známé situace, že někdo napíše na svůj facebookový profil, že Krym je Ukrajina, a hrozí mu za to odnětí svobody až do výše deseti let. Až takhle extrémní je ruská legislativa. Slouží k zastrašení, aby se lidé sami cenzurovali. Je to aplikované i vůči médiím.

Např. Novaja gazeta, jedno z posledních nezávislých tištěných médií, musí stahovat články, v nichž o konfliktu na Ukrajině hovoří jako o válce vedené z ruské strany. Pokud to neudělá, tak ji režim zakáže vydávat.

Do středy bylo v Rusku zadrženo asi 6,5 tisíce Rusů, kteří od prvního dne války protestují v Moskvě, Novosibirsku, Petrohradě. Protesty tam panují ustavičně a každý den policie zadrží stovky až tisíce lidí. V neděli to bylo přes dva tisíce zadržených občanů. Ruská společnost není rezignovaná, ale je masově utlačovaná.

Myslíte, že by se v Rusku vůbec takovými protesty mohl jednou změnit režim?

Musíme rozlišovat několik úrovní problému. Pouliční protesty mají jen omezený dosah, ale přesto velmi důležitý. Mluví se i o formě palácového převratu, že by se do situace vložili lidé okolo Putina a rozhodli ji oni.

Putine, Haag na tebe čeká. V Evropě se objevují vzkazy na podporu Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Mezi ruskými elitami se vyslovila proti válce celá řada lidí. Byli to jak ruští oligarchové, tak několik poslanců, rodinných příslušníků vysoce postavených úředníků z Kremlu, např. dcera Putinova mluvčího Lisa Peskovová, řada sportovců, intelektuálů.

Tedy elitní vrstva Rusů jak z intelektuálního hlediska, tak ekonomického. Zatím nevidím silný posun nebo silné hnutí, které by dokázalo ruského prezidenta svrhnout. Ale jsme v tomto ohledu na začátku. Nevíme, zda se situace ještě vyvine.

Sankce Západu proti Rusku se ekonomicky dotknou běžných Rusů. Komu to budou dávat za vinu? Není to tak, že se i ti váhaví přikloní na stranu Putina?

Je to častý argument proti sankcím. Ale na takovou rétoriku nemůžeme přistoupit, protože to by pak Západ nemohl udělat nic.

Platí, že pro část Putinova elektorátu budou sankce červený hadr, který jim řekne, že Západ na ně útočí a oni se musí sjednotit.

Pak je část společnosti prozápadní, je to spíš její menší část. Je to tak asi 20 milionů lidí z těch 144. Ti si řeknou, že režim vede válku a že si sankce zaslouží.

Pak je část společnosti v Rusku indiferentní. Jsou to lidé, kteří se obrnili prvkem izolace, moc neřeší politiku a to, co se děje. Tahle část lidí se možná sankcemi probudí. Pochopí, že se něco děje a že se musejí podívat pravdě do očí.

Samozřejmě že nebudou nadšení z toho, že nemohou nakupovat na internetu, že jejich měna padá atd. Ale prostě se mi zdá, že tyto lidi musíme vyburcovat.

Věříte zajatým ruským vojákům na Ukrajině, že vůbec netušili, do čeho jdou? Není to jen taktika, kterou po zajetí zvolili?

Běžný ruský voják skutečně asi neměl na začátku informace. Myslím, že armáda s vojáky, zvlášť na nižší úrovni, manipulovala.

Zase někteří další lidé poukazují na to, že odpovědi vojáků jsou hodně koherentní, což zavání tím, že část vojáků na to byla připravená a bylo jim řečeno, co mají odpovídat.

Putin je šílenec, řekla žena reportérovi Novinek v krytu kyjevského metra

Válka na Ukrajině

Bude se to asi případ od případu lišit podle toho, v jakém postavení voják je. Pokud je to ten poslední z posledních, který byl právě naverbován, nebo jestli prochází vojenskou službou a jde na Ukrajinu. Majorům třeba nevědomost nelze věřit.

Může se podle vás Rusko zbavit Putina nějakým civilizovaným způsobem, nebo zbývá jen fyzická likvidace?

Myslím, že tohle je začátek konce Vladimira Putina. Dřív nebo později to režim neustojí ekonomicky ani společensky.

Myslím, že svůj podíl přinese i Čína, která to, že se z Ruska stahují západní firmy, využije ve svůj prospěch. Pro režim Vladimíra Putina je tohle poslední hřebíček do rakve.

Jestli se dá konflikt na Ukrajině ještě ukončit nějakou civilizovanou metodou, když Rusko používá všechny necivilizované, posílá na Ukrajince nejrůznější typy bomb, kazetové munice atd., páchá válečné zločiny?

Já myslím, že ano. Ukrajina by mohla ještě uzavřít s Putinem nějaký smír, ale bude to za vysokou cenu, kterou budou platit ukrajinští občané. Bude to za cenu velkých kompromisů. Ale z dlouhodobého horizontu je tahle situace pro Putina konečná.

Dá se už dnes předvídat, kdo by mohl Putina jednou v čele země nahradit?

Myslím, že ne. Je to věc, kterou budeme sledovat až s vývojem situace. V případě palácového převratu by to mohl být někdo z jeho okolí. Ale také to může být neznámá osoba, kterou nějaké budoucí protestní hnutí vyvrhne ze svého středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám