Hlavní obsah

Američané uvažují o zmrazení dolarových rezerv ruské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy podle zdrojů agentury Bloomberg zvažují, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zmrazí dolarové rezervy ruské centrální banky. Ústřední banka Ruské federace disponuje rezervami ve výši 643 miliard dolarů, přičemž v americké měně má uloženo 16,4 % z této částky. A právě na tuto část úspor by se mělo zvažované opatření Washingtonu vztahovat.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden představuje reakci USA na ruskou invazi na Ukrajinu.

Článek

„Rozhodnutí stále nepadlo. Bidenova administrativa ale zvažuje veškerá opatření ve snaze zastavit Putinovo odhodlání dále devastovat Ukrajinu,“ napsala agentura Bloomberg s odkazem na nejmenované ale dobře informované zdroje z okolí amerického prezidenta Joe Bidena.

Jak daleko Američané v plánování opatření, které by vedlo ke zmrazení dolarů ruské centrální banky pokročili, podle Bloombergu není jasné. Plán se ale údajně začal rodit už v polovině ledna letošního roku.

Německo počítá. Pro vyloučení Ruska ze SWIFT už jsou kromě něj všichni

Ekonomika

Bílý dům ani Ruská centrální banka věc nekomentovaly.

Z posledních dostupných oficiálních dat vyplývá, že Ruská centrální banka drží 16,4 % ze svých rezerv v hodnotě 643 miliard USD v dolarech, 32 % v eurech, 22 % ve zlatě a 13 % v čínských jüanech.

Pokud by rozhodnutí padlo, mohli by Američané ruské rezervy v dolarech zmrazit jednoduše tak, že by zakázali jakékoliv obchody s nimi. Manipulace s větším objemem americké měny totiž podléhají odbavení americkým Federálním rezervním systémem (FED), což je obdoba centrální banky ve Spojených státech.

Výzva českých programátorů zabrala. Za 24 hodin se k bojkotu Rusů připojilo 700 webů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám