Hlavní obsah

Tchaj-wan posílil bojovou pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajpej

Tchajwanská armáda posílila od úterního rána bojovou pohotovost v reakci na čínské cvičení s ostrou střelbou. Napětí mezi ostrovním státem a pevninskou Čínou se zostřilo kvůli spekulacím, že na Tchaj-wan dorazí předsedkyně americké sněmovny Nancy Pelosiová.

Foto: Profimedia.cz

Námořní cvičení Tchaj-wanu

Článek

Posílená bojová pohotovost bude platit do čtvrtečního poledne a bude upravena v závislosti na vojenské hrozbě ze strany Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA), píše s odkazem na své zdroje tchajwanský web Focus Taiwan.

Podle dostupných informací ministerstvo obrany formálně nenařídilo přechod do vyššího ze dvou úrovní bojové pohotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Jedná se tak nejspíš o ad-hoc reakci na rétoriku Pekingu, který pohrozil, že pokud na Tchaj-wan Pelosiová skutečně přiletí, nezůstane to bez vojenské reakce.

„Bylo by to hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Číny,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. A varoval, že by situace vedla k velmi vážným následkům.

USA přesouvají letadla a lodě k Tchaj-wanu

Zahraniční

Někteří čínští propagandisté výhrůžkami nešetří.

„Pokud budou americké stíhačky doprovázet letadlo Pelosiové na Tchaj-wan, je to invaze. Čínská armáda má právo letadla zaplašit. Včetně použití výstražných střel či překážek v dráze letu. Pokud to bude neúčinné, tak je sestřelte,“ napsal na Twitter Chu Si-ťin, komentátor státem vlastněného deníku Global Times. Následně svůj příspěvek smazal.

Oficiálně se přitom stále neví, zda Pelosiová skutečně Tchaj-wan navštíví. V pondělí navštívila Singapur, nyní je v Malajsii.

V itineráři jí ještě zbývá Japonsko a Jižní Korea. Podle zdrojů tchajwanského serveru TVBS a americké CNN na Tchaj-wan dorazí.

Pelosiová by mohla přijet na Tchaj-wan v úterý večer, píše server

Zahraniční

Pokud tak učiní, stane se nejvyšší americkou zástupkyní, která ostrov od roku 1997 navštívila.

Stejnou cestu tehdy uskutečnil Newt Gingrich, jenž zastával stejnou funkci.

Dá se však očekávat, že by na Tchaj-wanu vystoupila pouze na neoficiální bázi, nikoli tedy z pozice své funkce. To by bylo v souladu s „politikou jedné Číny“, kterou USA zastávají.

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USA

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám