Hlavní obsah

Pelosiová by mohla přijet na Tchaj-wan v úterý večer, píše server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová by měla přiletět na Tchaj-wan v úterý večer, uvedla s odkazem na své zdroje reportérka tamního serveru TVBS. Americká delegace, která je aktuálně na cestě po Asii, zatím návštěvu nepotvrdila. Peking varoval, že čínská armáda nebude návštěvě nečinně přihlížet, komentátor státního deníku navrhl letoun s Pelosiovou sestřelit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

„Podle mých zdrojů přijede předsedkyně Pelosiová do Tchaj-peje zítra večer,” napsala v pondělí v 15:16 tamního času (9:16 SELČ) novinářka tchaj-wanského serveru Liou Tching-tchingová.

Podle japonské tiskové agentury Kjódó by se Pelosiová měla následující den setkat s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wenovou.

Oficiálně jsou na itineráři cesty pouze Singapur, Malajsie, Jižní Korea a Japonsko. O tom, že by se mohla Pelosiová zastavit i v Tchaj-peji, se však spekuluje dlouho.

Čínský státní deník navrhuje sestřelit letadlo s předsedkyní sněmovny USA

Svět

Novinář Josh Rogin z amerického deníku Washington Post v neděli večer na Twitteru napsal, že podle trajektorie letu z FlightRadaru se zdá, že by letadlo s Pelosiovou mohlo zamířit na Tchaj-wan po zastávce v Malajsii, tedy buď v úterý večer, nebo ve středu ráno.

Tchaj-wanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že žádné informace, které by mohlo sdílet, zatím nemá.

Ponesete následky, varovala Čína

Čína dlouhodobě považuje Tchaj-wan za svou součást, a proto už dopředu varovala, že americká návštěva tohoto ostrova by měla následky.

Pekarová Adamová chce jet příští rok na Tchaj-wan

Domácí

Někteří čínští propagandisté výhrůžkami nešetří. „Pokud budou americké stíhačky doprovázet letadlo Pelosiové na Tchaj-wan, je to invaze. Čínská armáda má právo letadla zaplašit. Včetně použití výstražných střel či překážek v dráze letu. Pokud to bude neúčinné, tak je sestřelte,“ napsal komentátor státem vlastněného deníku Global Times Chu Si-ťin.

Později však svůj příspěvek smazal, aby mu Twitter odblokoval účet.

Oficiální stanovisko Číny tak výhrůžné není. „Bylo by to hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Číny,” uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien a varoval, že by situace vedla k velmi vážným následkům.

Armáda je připravena

Pravděpodobnost návštěvy zvyšuje skutečnost, že americká armáda přesouvá své prostředky, včetně letadlových lodí a velkých letadel, blíže k Tchaj-wanu.

Armáda byla původně razantně proti, ale nyní se zdá, že vytváří nárazníkovou zónu pro letadlo Pelosiové pro případ, že by se rozhodla kontroverzní zastávku uskutečnit.

Pokud Pelosiová skutečně na Tchaj-wan zaletí, stane se nejvyšší americkou zástupkyní, která ostrov navštívila od roku 1997, kdy stejnou cestu uskutečnil Newt Gingrich, jenž zastával stejnou funkci. Dá se však očekávat, že by na Tchaj-wanu vystoupila pouze na neoficiální bázi, nikoli tedy z pozice své funkce. To by bylo v souladu s „politikou jedné Číny”, kterou USA zastávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám