Hlavní obsah

Středověké hradby v Břeclavi ukrývaly tajemství: podivně svázaná těla

Právo, Miroslav Homola
Břeclav

Když před půl rokem objevili archeologové při záchranném výzkumu pod břeclavským zámkem základ zachovalé hradby nebo valu, byla to mezi odborníky senzace. Takový nález nikdo nečekal. Ale co našli výzkumníci v dalších odkrytých šachtách, které je zavedly až do období kolem roku 1050, vyrazilo všem před pár dny doslova dech. V základech přes tisíc let staré hradby nalezli torza tří svázaných lidí v neobvyklé poloze.

Foto: David Mahovský (MÚ Břeclav)

Archeolog Miroslav Dejmal u unikátního nálezu v Břeclavi.

Článek

„Tak po tomto podloží se klidně mohl procházet kníže Břetislav,“ konstatoval archeolog Miroslav Dejmal, když se s kolegy dostal až na nejnižší jílovitou úroveň podloží břeclavského zámku. Tam se už několik měsíců provádí výzkum, který archeology přivedl více než tisíc let do minulosti, do doby okolo roku 1050. Níže už jít nemohou, nedovoluje to spodní voda.

Podle Miroslava Dejmala z brněnské společnosti Archaia, který v čele záchranného výzkumu stojí, nelze zatím s jistotou říct, jak a proč tito lidé zemřeli. „Jednou z verzí je, že zemřeli násilnou smrtí. Součástí nálezu je i neznámý kovový předmět, který ležel přes všechna tři těla,“ uvedl archeolog.

Zuby šelem z Předmostí naznačují ranou domestikaci

Věda a školy

Podle objevitelů mohlo jít rovněž o rituální vraždu například zajatců nebo také oběti, které měly působit na nedobytnost hradeb, do jejichž základů byla těla pochována. Kolem roku 1050 sice už v oblasti, kde byl nález učiněn, křesťanství bylo, ovšem stále přetrvávala řada pohanských rituálů a nález může být podle archeologů jedním z nich.

Jak doplnil David Mahovský z břeclavské radnice, která chce postupně zámek restaurovat, kostry se našly na kamenném podloží a odborníci se domnívají, že kámen byl na místo dovezen zřejmě z Pohanska.

Foto: David Mahovský (MÚ Břeclav)

Unikátní archeologický nález v Břeclavi.

„Zatím jsou to vše jen dohady. Vždyť nález tak, aby se mohl vyfotit, je odkrytý opravdu jen pár hodin. Nyní se sejde komise odborníků, která určí další postup zkoumání. Cílem bude získat informace například o pohlaví, co nejpřesnějším stáří a také, pokud se to podaří, zjistit, jak lidé zemřeli, zda byli skutečně před smrtí svázáni a podobně. V každém případě bychom byli rádi, aby takový objev zůstal pro Břeclav v budoucnosti zachován,“ řekl Právu ředitel muzea v Břeclavi Petr Dlouhý.

O složitostech takového přání svědčí například i fakt, že předchozí objev – tedy tisíc let staré hradby – se po odkrytí začal bortit vlivem tlaků, které na hradby po staletí před odkrytím působily, takže jejich zachování a konzervace je prakticky nemožná.

Velká Morava vydala nikým nečekaný poklad: dvanáct století staré hroby

Věda a školy

Kromě valu a hrobu patří mezi významné nálezy v Břeclavi i fragmenty nádob z desátého století, tedy ještě před obdobím vlády knížete Břetislava. Archeologové předpokládají, že mnohem významnější nálezy by je čekaly uprostřed hradiště, ovšem to se nachází v místech, kde je již archeologický výzkum nemožný.

Reklama

Výběr článků

Načítám