Hlavní obsah

Redaktor webu, pro který pracoval Kuciak, našel v poštovní schránce náboj

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Náboj z pistole našel ve své poštovní schránce reportér webu Aktuality.sk Peter Sabo. Pro stejný web pracoval i Ján Kuciak, který byl v únoru 2018 zavražděn.

Foto: Aktuality.sk

Peter Sabo

Článek

Sabo psal o drogovém podsvětí ve městě Sereď a o dalších citlivých případech. „Moc bych chtěl věřit, že to byl vtip nějakého dítěte, ale po více než dva roky staré zkušenosti vím, že pokud to není vtip, tak to může i zabíjet,“ konstatoval šéfredaktor webu Peter Bárdy.

Foto: Aktuality.sk

Peter Sabo

Redakce o případu informovala ministra vnitra Romana Mikulce i šéfa policie Milana Lučanského. „Peter vypovídal na policii. Společně s policií jsme učinili několik kroků, abychom ho ochránili. Nezastraší nás. Ani Petra Saba, ani nikoho z naší redakce,“ zdůraznil Bárdy.

Nezastraší nás. Ani Petra Saba, ani nikoho z naší redakce.

Sabo přišel do redakce po Kuciakově vraždě jako datový analytik a stal se z něj expert na daňové případy, úniky DPH, podvody s dotacemi a mezinárodní daňové podvody. „Díky jeho práci pracuje policie a prokuratura na velkých rybách i blízko slovenské politiky,“ uvedl šéfredaktor Bárdy.

Vraždu Kuciaka jsem neobjednal, neohrožoval mě, hájil se Kočner u soudu

Evropa

„Mám ještě v paměti Jána Kuciaka, jak přišel začátkem září 2017 do práce s tím, že mu po telefonu vyhrožoval mafián Marian Kočner,“ dodal Bárdy. Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

Kočner nyní čelí u soudu obžalobě, že si vraždu Kuciaka objednal. Hrozí mu 25 let vězení až doživotí. K vraždě se přiznal bývalý voják Miroslav Marček a byl odsouzen k 23letému trestu. Zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó spolupracoval s policií a po dohodě o vině a trestu dostal 15 let. Kromě Kočnera stojí před soudem ještě Alena Zsuzsová, která měla být zprostředkovatelkou, a Tomáš Szabó, který vraha přivezl na místo činu.

Kuciakův vrah chce dohodu o vině a trestu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám