Hlavní obsah

Vraždu Kuciaka jsem neobjednal, neohrožoval mě, hájil se Kočner u soudu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Podnikatel Maria Kočner ve své první výpovědi před senátem specializovaného soudu v Pezinku popřel, že by si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. „Skutek, který je mi kladen za vinu, vražda Jána Kuciaka, jsem neudělal. Žádnou vraždu jsem si neobjednal a nemám s tím nic společného,“ řekl Kočner ve středu u soudu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marián Kočner se radí se svým obhájcem Markem Parou při hlavním líčení u specializovaného trestního soudu v Pezinku.

Článek

Kočner už dříve u soudu reagoval na svědky, nyní poprvé sám předstoupil se svou výpovědí. U soudu tvrdil, že ho Kuciak svými články nijak neohrožoval.

„Pan Kuciak o mně psal méně než jiní. Například v jednom z jeho textů je o mně devět řádek, co je osm procent celého článku,“ tvrdil Kočner. „Nepřinesl o mně nic nového, jen to, co už zveřejnil někdo jiný. Pan Kuciak mně vůbec nijak neohrožoval, vůbec ne,“ dodal.

Podnikatel čelí obžalobě, že si vraždu Kuciaka objednal. V případě prokázání viny mu hrozí 25 let vězení až doživotí. Vraždu si měl objednat, protože Kuciak poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost.

Společně s Kočnerem čelí u soudu obžalobě také Alena Zsuzsová, která měla vraždu zprostředkovat, a bývalý policista Tomáš Szabó, který měl vraha přivést na místo činu. Zsuzsová a Szabó u soudu zatím ještě nevypovídali.

Zbourají dům, v němž byli zavražděni Kuciak a Kušnírová

Evropa

K vraždě se přiznal bývalý profesionální voják Miroslav Marček, který byl zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Další zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó od začátku vyšetřování spolupracoval s policií a v rámci dohody o vině a trestu byl odsouzen k 15letému vězení.

V únoru 2018 byli v domě v obci Veľká Mača zastřeleni Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová. Vražda vyvolala na Slovensku masové protesty, po nichž postupně odstoupili z funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a policejní prezident Tibor Gašpar.

Kočner u soudu litoval smrti novináře Kuciaka a jeho snoubenky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám