Hlavní obsah

Energetické šeky by potřební mohli dostat už koncem roku

Finanční pomoc na výdaje za zdražující se elektřinu by rodinám mohla dorazit už koncem letošního roku, ačkoliv se s ní počítá od ledna.

Foto: Jablonecká Energetická

Ilustrační foto

Článek

„Vyhodnocujeme různé modely, které jsou v Evropě, jsem v kontaktu se svými protějšky ve Francii, Řecku, Španělsku a ostatních zemích. Není ale nezbytně nutné spouštět to zítra nebo příští týden,“ řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podle něho se čeká, že by z důvodu zvýšených cen elektřiny na burze mohlo dojít k ročnímu růstu plateb o deset procent. To by znamenalo, že česká domácnost by mohla platit v průměru o 1500 až 2000 korun ročně navíc. Vláda nyní podle Havlíčka hledá optimální variantu podpory a hodlá ji představit v příštích dnech. Šek by podle jeho slov nebyl jen symbolický příspěvek, ale měl by pokrýt značnou část zvýšených ná­kladů.

Ceny silové elektřiny a plynu by mohly podle analytiků už na podzim vzrůst až o 20 procent, což by pro domácnosti znamenalo na fakturách zdražení asi o desetinu u elektřiny a až o 15 procent u plynu.

Plyn a elektřina zdražují, tarifem lze cenu napojit na velkoobchodní

Ekonomika

Pro firmy zase stát podle Havlíčka chystá úlevu na platbách za podporu obnovitelných zdrojů energie. Státní dotace má totiž příští rok vzrůst z původně plánovaných 20 na 27 miliard korun, v pondělí to schválila vláda. Firmy by tak mohly ušetřit až 17 procent nákladů na energie.

Energetický regulační úřad v červnu upozornil na to, že pokud by stát omezil financování podpor ze státního rozpočtu nebo by nenašel dodatečné zdroje pro krytí jejich případného nárůstu, rozdíl by museli uhradit spotřebitelé, tedy firmy a podniky na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí.

Teplo od ledna zdraží o desetinu

Ekonomika

Celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, loni jim bylo vyplaceno 45,4 miliardy korun. Část kryje státní rozpočet, zbytek dotují zákazníci.

Úsporu by měla přinést novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou Sněmovna minulý týden schválila přehlasováním senátního veta. Mimo jiné z ní vyplývá, že dopravci, kteří jezdí s vozy na elektřinu, budou osvobozeni od poplatků z obnovitelných zdrojů energie. Dopravní podniky a železniční dopravci tak v součtu ušetří zhruba až 900 milionů korun. Vozy na elektrickou trakci, tedy vlaky, tramvaje nebo trolejbusy, přepraví v ČR kolem 70 procent cestujících.

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Stalo se

Vlna se valí Evropou

Vyšší účty za energie hrozí firmám a domácnostem v celé Evropě. Některé státy už přijímají opatření, která by až trojnásobně vyšší ceny energií kompenzovala spotřebitelům. Francie minulý týden oznámila, že rozdá na pomoc chudým domácnostem asi 580 milionů eur (14,7 miliardy Kč) nad rámec pomoci, kterou jim na účty za energie poskytuje dlouhodobě. Podpůrná opatření připravily i vlády v Řecku a ve Španělsku.

Britská vláda oznámila, že zvažuje, že dodavatelům energií nabídne státem garantované půjčky. Reaguje tak na prudký růst cen zemního plynu, který ohrožuje hlavně menší dodavatelské firmy. Výrazně dražší energie znemožňují dodat je za ceny, které si s odběrateli dříve ujednali. Některým podnikům tak hrozí krach.

Reklama

Výběr článků

Načítám