Hlavní obsah

Teplo od ledna zdraží o desetinu

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Vlna zdražování energií nekončí. Lidé by se po zvýšení cen elektřiny a plynu, které přijde v nejbližších měsících, měli připravit na růst u další položky. Přes 1,6 milionu domácností, které využívají centrální vytápění, čeká od ledna zvýšení cen zhruba o desetinu. To může v závislosti na velikosti bytu znamenat až několik tisíc korun ročně navíc.

Foto: Profimedia.cz

Cena tepla by měla příští rok růst.

Článek

„Centrální zásobování teplem zdraží asi o deset procent. Pro teplárníky se zdražily všechny vstupy. Jak palivo, stejně jako pro výrobce elektřiny, tak emisní povolenky,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Centrální zásobování teplem využívají lidé hlavně na sídlištích ve městech a tam se podle Gavora náklady na topení u těch nejmenších bytů pohybují kolem 1000 korun měsíčně, u těch větších jsou to pak zhruba 2000 Kč měsíčně. „Bude se tak jednat o zdražení v řádu jednotek tisíc korun ročně,“ dodal Gavor.

Dodavatel energie musí přímo zákazníka informovat o změnách ceny, rozhodla Sněmovna

Ekonomika

Změnu cen provede drtivá většina tepláren od ledna. „Do konce roku zůstávají ceny, které jsou až na výjimky na kalendářní rok,“ řekl Právu tiskový mluvčí teplárenského sdružení České republiky Pavel Kaufmann. Vývoj cen komentovat nechtěl. Ceny se teprve budou stanovovat.

„Co bude po Novém roce, dnes ještě nikdo neví. Nevíme, jak vysoko bude emisní povolenka, a až koncem září padne rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, který jasně řekne podmínky cen pro rok 2022,“ prohlásil Kaufmann.

Topná sezona už na některých místech začala. Za energie si Češi připlatí

Ekonomika

Zdražení zhruba o desetinu však předpokládá i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Očekávám zdražení o osm až deset procent,“ řekl Právu. Uvedl, že vstupy tepláren, ať už mazut nebo jiné zdroje, zažívají výrazné zdražování.

Méně než u plynu

Křeček také podotkl, že zdražení centrálního tepla bude nižší v porovnání s elektřinou a plynem. „Teplárny jsou v lepší pozici než standardní spotřebitelé, jsou schopny si dojednat lepší ceny. Nárůst cen bude mírnější než na trhu s plynem nebo elektřinou,“ dodal. Plyn lidem podle Gavora zdraží mezi 10 a 20 procenty.

Teplárny však mají podle Křečka kromě rostoucích cen vstupů dlouhodobý problém s tím, že se od nich začínají odpojovat domácnosti. To vede k tomu, že fixní náklady se rozpočítávají na menší počet subjektů, což znamená zdražování. To pak motivuje další domácnosti k tomu, odpojit se od centrálního vytápění.

Elektřina bude jenom zdražovat, zlevnění není na stole, říká ekonom

Ekonomika

Ekonomové se shodují, že toto zdražení tepla nebude poslední. „Očekávám, že se zase zdražovat bude. Velké subjekty, které vytápějí celé sídliště, si dokážou cenu nasmlouvat více dopředu a tlumit nárůst cen lépe než domácnosti. Nárůst bude menší, ale bude rovněž setrvalý,“ řekl Křeček.

„Bohužel to nevidím příznivě. Počítá se s vyššími cenami emisních povolenek,“ potvrdil Gavor, který ale do budoucna očekává snížení cen zemního plynu.

„Trh je přehřátý a jsme ve specifické situaci, kdy jsou momentálně poznamenány dodávky do Evropy. Norové měli technické problémy a Rusko není ochotno navyšovat dodávky ještě před spuštěním plynovodu Nord Stream 2,“ poznamenal Gavor.

Experti: Ceny energií porostou nejen u elektřiny, lidé musí volit úsporná řešení

Ekonomika

Podle něj lze očekávat, že po uvedení plynovodu do provozu cena okamžitě klesne a dlouhodoběji by se dodávky ruského plynu mohly posílit a tím trošku zlepšit ceny. „To pomůže teplárnám, které plyn využívají, a vylepší to ekonomickou situaci domácím kotelnám,“ doplnil analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám