Hlavní obsah

Cestovky ruší až do léta zájezdy do Číny

Právo, Jiří Novotný

V Česku přibývá cestovních kanceláří, které kvůli šířící se nákaze koronavirem zrušily až do léta zájezdy do Číny. Většina však ještě vyčkává a věří, že šíření nákazy se brzy podaří zastavit. A i když se vyskytují onemocnění i mimo Čínu, zájem o zájezdy do jiných zemí neklesá, právě naopak.

Foto: Profimedia.cz

Čínská zeď.

Článek

„Zájem o letenky do Číny ve srovnání se stejným loňským obdobím poklesl už o 50 procent. U letenek do Thajska jsme mírný pokles zpočátku sice také zaznamenali, v posledních dnech ale prodej meziročně stoupl o čtyři procenta,“ sdělila Právu Věra Janičinová ze Student Agency.

Jako první z tuzemských cestovek oznámila koncem ledna zrušení zájezdů do Číny i Tibetu na první pololetí China Tours. S podobným opatřením pak následovaly některé další. Například CK Alvarez, která zrušila březnové a dubnové

zájezdy do Číny, další má ale nadále naplánované na červenec. „Klienti se nám přehlašují buď na pozdější termíny stejných zájezdů, nebo na jiné. Pouze v několika málo případech si přáli vrácení peněz,“ sdělil ČTK Pavel Kladivo z CK Alvarez.

Dopady nemají být významné

Firo-tour zrušila zájezdy do Číny až do konce července. Klienti si mohou vybrat jiný zájezd, nebo vrácení peněz.

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Domácí

„Nepředpokládáme, že by dopady měly být významné. Ačkoliv zájem o zájezdy do Číny v posledních letech pravidelně stoupal, nejde o stěžejní produkt naší cestovní kanceláře,“ uvedla mluvčí Firo-tour Lucie Frnochová.

To potvrzuje i ředitel portálu dovolena.cz Petr Komárek. „V posledním týdnu sledujeme ze strany našich zákazníků mírné obavy v souvislosti s koronavirem. Volají nám, zatím jsme ale nezaznamenali, že by někdo zcela rušil svůj pobyt ať už mimo Čínu v Asii, či třeba ve Francii, kde byl výskyt nemoci také zaznamenán,“ informoval.

Pokud jde o letní dovolenou, zájem Čechů neklesá. Aktuálně nejpoptávanější destinace jsou Řecko, Turecko, Bulharsko, Egypt a pro odlety v jarních měsících i Kanárské ostrovy.

„V posledních dnech také sledujeme zvýšenou poptávku po dovolené s vlastní dopravou v Itálii a Chorvatsku, což může být také ovlivněno situací kolem koronaviru,“ sdělil Komárek.

Loňský rekord se nezopakuje

Jisté už naopak je, že se letos nebude opakovat loňský rekordní příliv turistů z Číny, jichž do ČR přijelo 620 tisíc. Tím spíše, že od neděle jsou dočasně zrušeny přímé lety mezi Prahou a čínskými městy.

Některé vysoké školy ruší pobyty Číňanů

Domácí

Čínští turisté přitom tvořili zhruba šest procent všech hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR.

„Pokud by měla nynější si­tuace trvat dlouho, budeme muset zvažovat, jak propady snížit. Mohly by být kompenzovány hosty z Evropy. Pevně věřím, že je koronavir od cestování neodradí, vždyť naše republika patří stále mezi nej­bezpečnější destinace,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám