Hlavní obsah

Žena kandiduje do Kongresu za Aljašku. Nikdy tam nebyla

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Aljašce nežije ani ji nikdy nenavštívila. To však Carol Hafnerové (64) nebrání, aby v tomto státě kandidovala do Sněmovny reprezentantů.

Foto: archiv Martina Švadlenky

Ilustrační foto

Článek

Demokratka, jejíž kampaň se zaměřuje hlavně na ekologická a ekonomická témata, vzbudila pozornost, když při registraci své kampaně uvedla adresu ve státě New Jersey. Její syn Eric Hafner použil tutéž adresu, když se o křeslo ve Sněmovně reprezentantů neúspěšně pokoušel v demokratických primárkách ve státě Oregon, podotkla CNN.

Pozoruhodná kandidatura Hafnerové přitom neodporuje zákonu. Ústava pouze vyžaduje, aby člen Sněmovny reprezentantů byl občanem USA starším 25 let a zároveň obyvatelem daného státu „v době zvolení“. Demokratka už dala najevo, že by si v případě vítězství v primárkách nechala změnit trvalé bydliště.

Pokud by v primárkách uspěla, byl by jejím soupeřem protřelý republikánský veterán Don Young (84). Nejdéle sloužící kongresman sedí ve Sněmovně reprezentantů už 45 let, přestože několikrát vzbudil rozruch svými výroky - například „vtipkoval“, že více vlků by vyřešilo problém bezdomovectví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám