Hlavní obsah

Chytrá tepelná čerpadla ušetří čas, energii i peníze

S odcházející érou kotlů na tuhá paliva sílí nová éra tepelných čerpadel. Lidé už přeskakují mezičlánky ve formě plynových nebo elektrických kotlů a rovnou se zajímají o vrchol ekologického vytápění.

Foto: Daikin

Model rodinného domu s tepelným čerpadlem Daikin.

Článek

U novostaveb je osazení tepelných čerpadel předvídatelným rozhodnutím, ale co v případě, kdy chceme touto technologií nahradit kotel ve starším domku? Každý, kdo se odhodlá k takové změně, sleduje kromě zlepšení životních podmínek a budoucích úspor nákladů za energii ještě jeden cíl – aby rekonstrukce byla co nejméně obtěžující. Aby proběhla téměř bez povšimnutí a bez zásahu do životního komfortu.

Máme pro vás dobrou zprávu: Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT vzduch–voda disponuje vyspělým kompresorem, který umožňuje ohřát vodu na vysokou teplotu podobně jako kotel a připojit tak tepelné čerpadlo na stávající topné rozvody včetně stávajících radiátorů. V obytné části domu se tedy nic moc nezmění a vše se odehraje venku a uvnitř v technické místnosti.

Daikin Altherma 3 H HT

To, co se objeví u domu, se stane designovým doplňkem stavby, který dokáže vytápět objekt, ohřívat vodu a také poskytnout vítaný chlad v době letních veder. Hlučnost takového zařízení je někde na úrovni lidského šepotu či švitoření ptactva – přesně jde o hluk ve výši 38 dB ve vzdálenosti tří metrů od zařízení, a to jsme v režimu standardní hlučnosti. V režimu nízké hlučnosti je ještě o tři dB tišší.

Obdivuhodná výkonnost čerpadla umožňuje v zimě ohřát vodu v radiátorech na sedmdesát stupňů Celsia, i když je venku minus patnáct – a ruku na srdce, kolik takto mrazivých dnů v zimě doopravdy máme. To přitom není spodní hranice, při které čerpadlo pracuje – ta je až u hranice −28 °C. Vzhledem k tomu, že se tu bavíme o nejmodernější technologii, nepřekvapí, že je možné ji dálkově ovládat prostřednictvím Wi-Fi.

Symbióza designu a moderních technologií vyústila v neobyčejnou spolehlivost zařízení, což výrobce Daikin potvrzuje i tím, že na tepelné čerpadlo poskytuje záruku sedm let.

Příklad řešení u konkrétní stavby

Třípodlažní nezateplený dům s užitnou plochou 290 m2 pocházející z 90. let využíval jako zdroj vytápění elektrokotel. Ten vytápěl celý dům, ohříval užitkovou vodu a vnitřní bazén. Za jeho provoz utratili původní majitelé ročně 210 000 korun.

Foto: Daikin

Původní kotelna ve starším rodinném domě.

Noví majitelé se rozhodli elektrokotel nahradit tepelným čerpadlem Daikin Altherma 3 H HT vzduch–voda. Nebylo potřeba nijak upravovat otopnou soustavu, bylo nutné provést pouze úpravy v technické místnosti a osadit venkovní jednotku. Doba instalace byla proti běžným objektům dvojnásobná – odstávka trvala dva dny. Majitelé od nového tepelného čerpadla očekávají pokles celoročních nákladů o zhruba šedesát procent.

Foto: Daikin

Kotelna po výměně zdroje vytápění. Nově instalovaná vnitřní jednotka tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H HT.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám