Hlavní obsah

Začátek února bude tuhý

Novinky, kov

Teploty na přelomu týdne budou padat hluboko pod bod mrazu, pak se ale o něco oteplí. Z následujících čtyř týdnů bude nejchladnější ten od 1. února, v tu dobu by také mohlo více sněžit. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu a týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zamrzlé Máchovo jezero (snímek ze 14. ledna)

Článek

V sobotu i v neděli by se teploty i přes den měly držet pod nulou, přičemž v neděli v noci mohou padat až k -11 stupňům Celsia, v pondělí by pak mohly noční teploty spadnout dokonce až na -14 stupňů.

Pak se o něco oteplí, takže v závěru příštího týdne bude v noci mezi +3 až -2 stupni, přes den pak 2 až 7 stupňů.

Sněžit by na přelomu týdne mělo zejména v sobotu a v pondělí, během následujícího týdne lze čekat i déšť.

Řidiči u Prahy bourali na čerstvém sněhu. Autobusy a kamiony uvázly v kopcích

Krimi

Z následujících čtyř týdnů (od 18. ledna do 14. února) by měl být nejchladnější ten od 1. února. „Všeobecně by první polovina února měla být chladnější než druhá polovina ledna, ale velké rozdíly v teplotách mezi jednotlivými týdny neočekáváme,“ uvedli meteorologové.

Z hlediska srážek by mělo být celé období průměrné až slabě nadprůměrné. „Nejvíce srážek, co se týká celostátního průměru, bude pravděpodobně v prvním únorovém týdnu, v ostatních týdnech očekáváme množství srážek na úrovni běžných srážkových úhrnů pro danou roční dobu,“ doplnil ČHMÚ.

Meteorologové předpokládají, že vzhledem k teplotám a množství srážek bude na horách sněhu postupně přibývat, v nižších a středních polohách pak bude tvorba sněhové pokrývky jen přechodná.

Reklama

Výběr článků

Načítám