Hlavní obsah

Po týdnu veder se teploty vrátí k letnímu průměru

Novinky, ven

Začátek astronomického léta přinesl do Česka vlnu tropických veder a také bouřky. V následujících týdnech by se však mělo počasí u nás vrátit podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k dlouhodobým průměrům, co se týče teplot i srážek.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.6.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nejteplejším týdnem by podle ČHMÚ měl být právě ten aktuální, první letní.

„Ze všech čtyř předpovědních týdnů bude pravděpodobně nejteplejším právě začínající 25. týden roku (od pondělí), následně by průměrné týdenní teploty měly postupně klesat, ale i tak se budou pohybovat většinou v intervalech běžných teplot pro danou roční dobu,” uvádí ústav.

V tomto týdnu by tak denní teploty měly ještě zůstávat v intervalu 22 až 28 stupňů Celsia, noční by pak měly klesnout na sedmnáct až třináct stupňů.

Foto: Windy

Bouřkové srážky zasáhly během pondělního odpoledne zejména východ republiky.

Na přelomu června a července by se měly výrazněji propadnout zejména noční teploty, v průměru by se podle odhadu ČHMÚ měly pohybovat kolem 12 stupňů. Výjimečné by ale neměly být ani brzké ranní hodnoty klesající pod deset stupňů. Přes den by se pak teploty měly pohybovat v průměru kolem 24 stupňů.

Druhý červencový týden, který odstartuje prodloužený víkend o dva státní svátky, by měly denní i noční teploty dál lehce klesnout. Přes den by se  průměry měly pohybovat okolo 23 stupňů, v noci pak okolo jedenácti.

Od 12. do 18. července by pak podle prognózy ČHMÚ měly teploty přes den držet okolo příjemných 24 stupňů a noční by v průměru měly klesnout na 12 stupňů.

Týden bude jako v prádelně, dostaví se i silné bouřky

Počasí

Průměrně by mělo v Česku v období do 18. července také pršet.

„Nejvíce srážek očekáváme, co se týče celostátního průměru, v tomto týdnu, v ostatních týdnech by se měly pohybovat v blízkosti dlouhodobých průměrů pro toto roční období,” uvádí ČHMÚ.

Tento týden by tak mělo napršet zhruba 20 až 30 mm srážek, v následujících třech týdnech se pak odhadují srážky v rozmezí 10 až 25 mm.

Dlouhodobý průměr denních a nočních teplot za toto období činí 18 stupňů Celsia, nejchladnější období od konce června do půli července pak měření hlásila v roce 1980, kdy se rtuť teploměru v průměru vyšplhala jen na necelých 14 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám