Hlavní obsah

Týden bude jako v prádelně, dostaví se i silné bouřky

Novinky, kov

Teploty v Česku by v novém týdnu už neměly stoupat tak vysoko jako o víkendu, čeká nás ale dusno a tvořit se budou místy velmi silné bouřky. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.6.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Začátek astronomického léta místy startoval tropickou nocí – tj. nejnižší ranní teploty neklesaly pod 20 stupňů Celsia. V porovnání s víkendem, kdy byly průměrné denní teploty např. v Praze až o osm stupňů Celsia vyšší v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 18,4 stupně, se začne během týdne ochlazovat. Naši pocitovou teplotu ovšem bude zvyšovat vysoká vlhkost vzduchu a cítit se budeme jako v prádelně. Frontální rozhraní se nad Českem bude vlnit zřejmě celý pracovní týden, tvořit se budou místy velmi silné bouřky doprovázené krupobitím, silným větrem, kdy v nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h, a také přívalovým deštěm. Jeho intenzita poroste až kolem 50 mm,” uvedla Honsová.

V pondělí bude polojasno až oblačno, během dne až zataženo a na většině území s deštěm, přeháňkami a místy silnými bouřkami. Odpolední teploty 28 až 32 stupňů.

V úterý meteorologové očekávají oblačno, na většině území s deštěm, přeháňkami a místy silnými bouřkami. Ranní teploty 20 až 16 stupňů. Odpolední teploty 24 až 28, na západě kolem 22 stupňů.

Ve středu bude oblačno, místy déšť a velmi silné bouřky. Ranní teploty 18 až 14 stupňů. Odpolední teploty 22 až 26, na východě až 28 stupňů.

Ve čtvrtek lze čekat oblačno, během dne místy déšť a ojediněle bouřky. Ranní teploty 18 až 14 stupňů. Odpolední teploty 20 až 24, na Moravě a ve Slezsku 24 až 28 stupňů.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Celý týden nás bude provázet dusné počasí a cítit se budeme jako v prádelně.

V pátek bude oblačno až polojasno, během dne místy déšť a silné bouřky. Ranní teploty 16 až 12 stupňů. Odpolední teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

V sobotu má být opět oblačno až polojasno, místy přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 16 až 12 stupňů. Odpolední teploty 22 až 26 stupňů.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 12 stupňů. Odpolední teploty 23 až 27 stupňů.

Astronomické léto začíná slunovratem

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám