Hlavní obsah

Po chumelenicích opět přijde oteplení

Teploty se tento týden navzdory sněžení budou držet většinou nad nulou. V první polovině prosince se pak dokonce zřejmě ještě mírně oteplí. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V tomto týdnu bude podle očekávání meteorologů sněžit, v nižších polohách budou sníh ředit dešťové kapky. Například v úterý může na horách napadnout až 20 centimetrů sněhu.

V polovině tohoto týdne mohou podle ČHMÚ teploty vystoupat na šest až sedm stupňů nad nulou. Koncem týdne se přes den ochladí na minus jeden až plus tři stupně Celsia, ale začátkem příštího týdne teploty opět stoupnou až na pět stupňů nad nulou.

V následujících dvou týdnech bude podle očekávání meteorologů počasí odpovídající dlouhodobému průměru. Teploty přes den se budou pohybovat kolem +2 stupňů, v týdnu od 13. do 19. prosince průměr teplot stoupne zřejmě na +3 stupně, noční by se měly pohybovat kolem –3.

Týden přinese skokové oteplení i četné srážky

Počasí

Ve vánočním týdnu, tedy mezi 20. a 26. prosincem, by se podle dlouhodobé předpovědi mělo ochladit. Průměrná denní teplota by se měla pohybovat kolem plus jednoho stupně, noční pak okolo –5.

Co se týká srážek, nejvíce by jich mělo spadnout už tento týden, který by z hlediska dlouhodobého sledování měl být srážkově nadprůměrný.

Objem srážek bude podle ČHMÚ v tomto týdnu nadprůměrný, ale v dalších týdnech se dostane na úroveň dlouhodobého průměru pro toto období. Sníh během tohoto týdne očekávají meteorologové hlavně na horách. V nižších polohách se bude zřejmě objevovat sníh s deštěm.

Reklama

Výběr článků

Načítám