Hlavní obsah

Na teplo si ještě počkáme, hlásí meteorologové

Na příjemné jarní teploty si ještě počkáme. Do konce dubna by měly být teploty výrazně podprůměrné. S nástupem května se sice oteplí, ovšem teploty zůstanou v podprůměrných nebo průměrných hodnotách obvyklých pro toto období, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v měsíčním výhledu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.4.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V tomto týdnu by mělo být nejtepleji v úterý a ve středu, kdy teploty můžou vyšplhat až na 16 stupňů Celsia, v Čechách ve středu místy i na 18 stupňů Celsia. Poté se ale ochladí. Ranní teploty se budou pohybovat opět pod bodem mrazu a ve vyšších polohách se objeví i sněhové přeháňky.  O víkendu se budou ranní teploty pohybovat mezi 0 °C a 4 °C, odpolední kolem 10 °C.

Výrazná změna nenastane ani v týdnu od 26. dubna do 2. května. Mělo by být oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Přechodně i trvalejší srážky. Noční teploty 6 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 18 °C.

Středa bude nejteplejší den týdne, deštníky ale nedáme z ruky

Počasí

S příchodem května by se měly teploty zvednout, budou se ale pohybovat v obvyklých hodnotách. V týdnu od 3. do 9. května budou noční teploty mezi 1 a 9 °C, odpolední kolem průměrných 16 °C. V tomto týdnu by mělo nejvíce pršet.

Meteorologové v týdnu od 10. do 16. května slibují noční teploty kolem 5 °C a denní by se měly pohybovat kolem 17 °C, ojediněle mohou vystoupat až přes 20 °C.

Francouzským vinařům zbyly oči pro pláč, mráz nešetřil ani slavné oblasti

Muži

Srážkově by příští čtyři týdny měly být průměrné. „Průměrné budou srážky i v jednotlivých předpovědních týdnech. V důsledku toho bude sníh na horách jen pozvolna ubývat,“ dodali meteorologové. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je ve sledovaném období v Česku 44 milimetrů.

Vzhledem k nízkým teplotám, které budou panovat až do konce měsíce, se letošní duben zapíše zřejmě do historie jako jeden z nejchladnějších od roku 1941. Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 19. dubna do 16. května je 11,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl právě rok 1941, kdy se průměr dostal pouze na 5,8 stupně. Naopak v roce 2000 to bylo 15,9 stupně Celsia, což je dosud nejvíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám