Hlavní obsah

Mexiko zasáhl hurikán Olaf, k Tchaj-wanu se blíží tajfun Chanthu

Hurikán Olaf v pátek opět zeslábl na tropickou bouři poté, co zasáhl letovisko Los Cabos na cípu mexického poloostrova Baja California. Do regionu přinesl přívalové deště, oběti však hlášeny nebyly. Od Filipín k Tchaj-wanu se pak blíží tajfun Chanthu, který do oblasti přinese vydatné deště a silné poryvy větru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Olaf zasáhl MexikoVideo: AP

 
Článek

Olaf zasáhl pobřeží nedaleko San Jose del Cabo ve čtvrtek jako hurikán druhého stupně, přičemž jej provázel vítr o rychlosti 155 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

V pátek večer, kdy se nacházel asi 65 kilometrů na jihozápad od Cabo san Lazaro, rychlost větru ale klesla na 65 kilometrů za hodinu. Nejméně 700 místních obyvatel strávilo noc v evakuačních přístřešcích, zatímco odhadem 20.000 zahraničních turistů na konec bouře čekalo ve svých hotelech.

Foto: Stringer, Reuters

Následky hurikánu Olaf

Foto: Stringer, Reuters

Následky hurikánu Olaf v Cabo San Lucas

Nebyly hlášeny žádné oběti. Olaf sice způsobil rozsáhlý výpadek proudu, ale postupně dochází k obnově dodávek elektřiny. Některé hotely hlásily menší škody.

NHC očekává, že bouře bude v sobotu postupovat dál podél západního pobřeží Mexika. Do sobotní noci by pak měla ustoupit dál nad Pacifik.

Tajfun Chanthu slábne

Od tajfunu Chanthu, který míří od Filipín směrem na Tchaj-wan se očekává, že zasáhne pevninu jen velmi okrajově. I tak ale přinese vydatné deště a silné poryvy větru.

Podle posledních předpovědí tchajwanských meteorologů Chanthu v noci na neděli místního času (v sobotu po poledni SELČ) zasáhne řídce osídlené a hornaté východní pobřeží Tchaj-wanu, a poté zamíří k čínské provincie Če-ťiang a Šanghaji, uvedla agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tajfun mířící z Filipín

Přestože bouře původně klasifikovaná jako super tajfun ztrácí na síle, úřady spustily mechanismus přípravy na živelnou katastrofu a varovaly před možnými sesuvy půdy a záplavami.

Tchajwanské letecké společnosti na sobotu zrušily domácí lety, dopad na mezinárodní přepravu je minimální. Rybářské lodě se před příchodem Chanthu přesunuly do bezpečí zátoky přístavu Nan-fan-kao na severovýchodě ostrova.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Rybáři v Tchaj-wanu se připravují na zásah tajfunu

Chanthu se v pondělí vytvořila mezi Guamem a Filipínami a meteorology překvapilo, jak rychle se změnila v silnou bouři. "Chanthu se za 48 hodin změnila z tlakové níže v tajfun páté kategorie," řekl představitel amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) Sam Lillo.

Tchaj-wan v druhé polovině roku pravidelně postihují tajfuny, které nabírají sílu nad teplými vodami Tichého oceánu nebo Jihočínského moře. Subtropický ostrov je ale na tajfunech závislý, protože mu doplňují zásoby pitné vody. V loňském roce se podle agentury Reuters tajfuny Tchaj-wanu vyhnuly, což vedlo k nejhorším suchům v historii a rozsáhlým omezením používání pitné vody.

V roce 2009 zpustošil Tchaj-wan tajfun Morakot, který si vyžádal téměř 700 obětí při sérii sesuvů půdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám