Hlavní obsah

Letní teploty se loučí, prudce se ochladí a rozprší

Zataženo, déšť a prudké ochlazení nás budou provázet po celý týden. Výjimkou snad bude sobota, kdy by se mělo počasí přechodně vylepšit, ale hned v neděli bude přes Česko přecházet další studená fronta, která stejný charakter počasí zachová i pro další srpnový týden, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.8.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Česko přechází v pondělí studená fronta, která se v odpoledních hodinách dostane na Moravu a do Slezska. „Přechod fronty rozdělí republiku teplotně. Na západě se už budou pondělní maxima pohybovat jen kolem 18 stupňů, v Praze se ještě udrží na 24 stupních, ale na Moravě a ve Slezsku dosáhnou maxima na 32 stupňů,“ řekla Honsová.

Studená fronta s sebou přinese bouřky a vydatné srážky. Postupně bude pršet na celém území, spadnout by mělo mezi 20 a 40 mm, při silných bouřkách to budou prudké lijáky a meteorologové očekávají, že v nich spadne až 60 mm.

Úterý bude zatažené až oblačné. Objevit by se měly přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí 16 až 12 stupňů, odpolední klesnou pod letní hodnoty, meteorologové očekávají rozmezí mezi 20 a 24 stupni.

Ráno bude chladno

V následujících dnech budou výrazně klesat ranní teploty. Ve středu by měly být v intervalu 12 až 8 stupňů. Objeví se po ránu mlhy a nízká oblačnost. Odpoledne se rtuť teploměru bude pohybovat mezi 19 a 23 stupni. Den by měl provázet déšť nebo přeháňky.

Nejchladnější ráno bude ve čtvrtek, kdy teploty klesnou na 10 až 6 stupňů. Mělo by být polojasno, ale od západu bude přibývat oblačnosti s deštěm, kterou přinese okluzní fronta. Odpolední teploty budou mezi 20 a 24 stupni.

V pátek by mělo být převážně oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty se udrží v rozmezí 13 až 9 stupňů, odpolední mezi 20 a 24 stupni. Postupně by během dne mělo oblačnosti ubývat.

Výjimkou v celém týdnu bude sobota, kdy by mělo být polojasno a odpolední teploty by se měly dostat až k 26 stupňům. Ranní se udrží na úrovni 13 až 9 stupňů. „Zlepšení počasí ale nebude mít dlouhé trvání, v neděli se do Česka dostane další studená fronta, která přinese další srážky a ochlazení,“ řekla Honsová. V neděli by se ranní teploty měly dostat na rozmezí 13 až 9 stupňů, odpoledne na 20 až 24 st.

„Počasí by se nemělo vylepšit ani v následujícím týdnu. Mělo by být pod mrakem a mělo by pršet,“ řekla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám