Hlavní obsah

Jižní Evropu zasáhnou rekordní vedra, teploty se vyšplhají až k 50 stupňům

Jižní Evropu čeká v nadcházejících dnech vlna extrémních veder. Teploty se budou šplhat až k 50 stupňům Celsia, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu (DWD). Doslova brutální vedra zasáhnou celou jižní Itálii, především Sicílii a Sardinii, Řecko, Albánii, Makedonii, Bulharsko, Rumunsko a Turecko.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové předpovídají, že například v Aténách by mohl padnout teplotní rekord z 10. července roku 1977, kdy bylo tehdy naměřeno 48 stupňů Celsia.

To je zatím stále platná rekordní teplota pro Evropu. Také Turecko by mohlo přepisovat rekordy, tam by se mohla teplota šplhat k 50 stupňům.

Extrémní vedra vydrží v této oblasti minimálně týden, poté by se mělo obyvatelům ulevit, když počasí začne ovlivňovat chladnější vzduch ze severu.

Horko bude už jen pár dní, pak se zase ochladí

Počasí

„Vedle toho, že už nyní panují v oblasti vedra a teploty se budou o víkendu zvyšovat, se do oblasti žene vítr, zvaný jugo. Přinese nejen horký vzduch, ale také velké množství písku a prachu ze Sahary,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Je tedy možné, že se tam vytvoří jakási prachová clona, která sluneční paprsky nepropustí a teploty se k 50 stupňům nedostanou. Nicméně vedra s teplotami přes 45 stupňů Celsia budou oblast sužovat,” přiznala Honsová.

Extrémní teploty jsou nejen nebezpečné z hlediska zdraví, ale zvyšuje se nebezpečí lesních požárů. Již nyní bylo zaregistrováno téměř 2,5krát více požárů, než je průměr. Obvykle do konce července vypukne 419 požárů, letos jich je přes tisícovku.

Meteorologové zatím nedokážou předpovědět, jak daleko na sever pronikne vlna veder, zda zasáhne i Chorvatsko či Maďarsko.

„V Česku ale vedra rozhodně nehrozí. Budeme rádi, když se teploty udrží na letních 25 stupních. Spíš se budou pohybovat v intervalech 18 až 24 stupňů Celsia,“ dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám