Hlavní obsah

Sběratel aut zásobuje české i zahraniční filmaře, sám v nich pak jezdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšek pod Brdy

Pro sběratele Martina Stárka jsou historické vozy celoživotní vášní. Díky kolekci, která čítá okolo 200 aut, traktorů či motorek, jej často vyhledávají české i zahraniční filmové produkce. Jeho vozy se objevily v například ve filmech Šarlatán, Nabarvené ptáče, Ve stínu či v seriálech První republika nebo Carnival Row s Orlando Bloomem.

Auto pro Šarlatána či sanitka do Nabarveného ptáčete. Milovník aut zásobuje české i zahraniční filmařeVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tady asi 150 typů aut, některé ve více kusech. Dále máme asi 80 traktorů, stabilní motory, rekvizity a další věci související s motorismem a technikou,” řekl Novinkám Martin Stárek.

Pro svou početnou kolekci je častým terčem zejména českých i zahraničních filmařů.

Tajemný sběratel se rozhodl rozprodat svá auta. Některá z nich neviděla denní světlo dekády

AutoMoto

„Téměř všechny vozy někde hrály. Máme tu například Peugeot 2020, který hrál ve filmu Ve stínu či ve francouzském filmu Z Paříže do Paříže. Sanitka Praga RND hrála například v poslední scéně ve filmu Nabarvené ptáče,” přiblížil.

Lokomobila nebo flašinet

Mezi další zajímavé úlovky patří například Fiat z roku 1932, který si zahrál v britském seriálu Svět v plamenech, či pohřební vůz, který se objevil v životopisném dramatu Šarlatán. Výčet známých snímků tím ale nekončí, auta ze zdejšího muzea se objevila například i v seriálu První republika nebo v životopisných filmech Jan Palach a Havel.

K hlavním unikátům ale bezesporu patří předchůdce dnešních traktorů, lokomobila Case 60 HP z roku 1913, která si zahrála v seriálu Carnival Row, kvůli kterému do Česka zavítala i hollywoodská hvězda Orlando Bloom.

Foto: Novinky

Lokomobila Case 60 HP z roku 1913 si zahrála v seriálu Carnival Row.

„Konkrétně tato lokomobila je z Ameriky, původně poháněla pilu v lese,” zmínil sběratel. Do Česka ji přivezli v roce 2008 a během dvou let uvedli do funkčního stavu.

Opravit si zde museli i historický flašinet z roku 1894, který si přivezli z Anglie. „Údajně je to největší funkční flašinet v současné době v Čechách. Hrál například v německém filmu Brecht,” dodal Stárek ke svému nevšednímu hudebnímu nástroji.

Riziko poškození

„Bohužel, když se půjčují auta do filmů, tak celkem často dochází k nějakému poškození. Například během scény v silném dešti měli herci otevřené dveře, což zničilo čalounění. Jindy například měl herec na zadní sedadlo do připraveného kýble hodit odjištěný granát a několikrát se netrefil, takže popálil strop a čalounění,” popsal s tím, že větší škody už se musí řešit skrze pojišťovnu.

Téměř zapomenutá Kapka. První aerodynamický vůz vyrobený v Československu slaví 90 let

AutoMoto

I proto ve filmech se svými vozy často jezdí sám, jako například ve zmíněném Šarlatánovi, kde řídil pohřební vůz. Pokud už musí do auta sednout sám herec, většinou jej má plně připraven, aby jízdu s historickým vozem zvládl bez komplikací. I tak se jim filmaři podle Stárka někdy nevyvarují.

„Pokud například americký herec sedne do auta s manuálním řazením a v životě seděl v autě jen s automatickou převodovkou, tak to bývá zásadní problém,” zmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám