Hlavní obsah

Tajemný sběratel se rozhodl rozprodat svá auta. Některá z nich neviděla denní světlo dekády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajná sbírka stovek aut zcela obyčejných i neuvěřitelně vzácných se dostává na světlo světa. Nejmenovaný sběratel do ní přidal, cokoliv zajímavého se nachomýtlo - a pak s tím desítky let téměř nejezdil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada sběratelů aut se svou garáží chlubí na Instagramu či jiné sociální síti. Jiní však po ničem takovém netouží a auta, která koupí, prostě schovají do haly. A třeba zaskládají desítkami dalších, která postupně shromáždí. Takový je i případ nejmenovaného sběratele, na jednu z jeho hal se můžeme podívat v následujícím videu.

Autorem je Larry Kosilla, americký youtuber a detailer, který si během posledních pár let udělal jméno právě svými videi o pečlivém čištění, tzv. detailingu aut. Před několika lety se podle vlastních slov dozvěděl o údajně úžasné, ale zároveň tajné sbírce aut.

Snažil se k ní dostat, ale bez úspěchu - až do letošního jara, kdy ho sám majitel kontaktoval, že chce sbírku rozprodat a potřebuje auta vyčistit. Kosilla se zeptal, jestli při čištění může natáčet. „Bez problémů, jen nezveřejňujte mé jméno ani místo, kde je sbírka,” zněla odpověď. Jediné, co o sbírce tedy víme, je, že se nachází někde v USA.

V Kansasu objevili ohromnou sbírku starých amerik

AutoMoto

A také to, že v ní jsou i neuvěřitelně vzácná auta. „Pracoval jsem s řadou sbírek, takže jsem viděl zajímavé věci, ale tato mi vzala dech z řady důvodů. Mimo jiné tím, že je to ohromné množství aut nacpané do těsných prostor,” říká Kosilla. „Další věc - spoustu těchto aut nikdo neviděl dvacet, třicet, čtyřicet let, takže na nich jsou ohromné vrstvy prachu,” dodává.

První vůz, kterému se dostalo čištění, bylo Bizzarrini P538 z 60. let minulého století. Tehdy vzniklo v pouhé hrstce kusů; ví se o dvou s osmiválcem Chevrolet a dvou s dvanáctiválcem Lamborghini. To je všechno.

Čerstvější video výše přibližuje další z několika hal s auty, spíše než aby se věnovalo jednomu vozu. Kousky, které v něm vidíme, jsou opravdu úchvatné - nejméně dva Plymouthy Superbird, Alpina B12, několik chargerů, řada corvette včetně jedné, která sloužila jako showcar firmě McIntosh na SEMA Show, dvě staré matry, vozy Rolls-Royce, několik Ferrari včetně 288 GTO a 250 GT Berlinetty Lusso, hot rody, závodní Porsche včetně nejméně jedné 935, Lamborghini LM002, které údajně patřilo Nicholasi Cageovi, jeden ze dvou existujících závodních Oldsmobilů Aurora...

Seznam je extrémně dlouhý a neobsahuje jen auta. Po různých koutech haly se válí nesčetně motorů, převodovek, kompresorů a tak velké množství pneumatik, jaké člověk běžně uvidí tak možná ve skladu firmy, která s nimi obchoduje.

Íránec na cestě do Česka zůstal trčet v Polsku. Místní se mu složili na nový kamion

AutoMoto

Jak stojí i výše, tahle auta ale dlouho, dlouho nejezdila. Kromě prachu má řada z nich zřetelně vyfouklé pneumatiky a budou potřebovat spoustu péče, než se znova projedou.

Mnoho vozů bude na prodej v aukci; kdy a kde, zatím nebylo oznámeno. Podle kurátorky sbírky - ano, tahle sbírka je tak velká, že majitel potřebuje zaměstnance jen na to, aby se o ni staral - je cílem sbírku zásadně zmenšit. Nikoliv však zcela zrušit - některá auta si chce vlastník nechat, některé rozpracované projekty dokončit, a samozřejmě podle slov kurátorky plánuje ve sbírání pokračovat.

Reklama

Související články

Kominík má sbírku 114 Volkswagenů Golf

Vídeňský kominík Josef Juza měl kdysi golfa pro každou příležitost - kabrio na léto, užitkovou verzi na práci apod. Sbírat je ve velkém začal v 90. letech...

Výběr článků

Načítám