Hlavní obsah

Poznávali ho i členové Beatles, v 96 letech odchází legendární DJ do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho velkolepá kariéra začala už před 70 lety. Od té doby měl u mikrofonu třeba Beatles, Eltona Johna a samotná královna Alžběta II. mu udělila Řád britského impéria. Nyní se v 96 letech rozhodl Ray Cordeiro odejít do dýdžejského důchodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší DJ na světě odešel v 96 letech do důchoduVideo: AP

 
Článek

Cordeiro, jenž má portugalské kořeny, se narodil v roce 1924 v Hongkongu. Od malička jej hudebně ovlivňoval jeho o 10 let starší bratr, se kterým vyrůstal. Pouštěl mu pecky od Mills Brothers nebo Andrews Sisters.

Ačkoliv Cordeiro nejdříve pracoval jako dozorce ve vězení a později jako bankovní úředník, cesta k hudbě byla nevyhnutelná. V Hongkongu nastoupil do veřejnoprávního vysílání Radia Hong Kong, dnes známého jako RTHK.

„Nikdy by mě nenapadlo, že budu moderátor v rádiu. Je pravda, že hudbu jsem poslouchal opravdu hodně a poslouchal jsem hlas DJ v rádiu,” uvedl 96letý muž, jenž během pracovního pobytu v Londýně v roce 1964 nahrál rozhovor s legendárními Beatles, což jeho kariéru skutečně nakoplo.

Kazašský železničář se dočkal životního úspěchu, oslaví ho koninou

Muži

„Byly to tehdy jedničky. Já měl velké štěstí, ale měl jsem i odvahu, když jsem zašel osobně ke studiu, kde zrovna byli. Nakonec jsem hovořil asi tři až čtyři minuty s každým z nich a mám i jejich autogramy,” prozradil DJ.

Nebylo to navíc poslední shledání s kapelou. Když později Beatles přijeli do Hongkongu, kdo jiný by je mohl vítat než Cordeiro. „To jsi zase ty?” smáli se hudebníci.

Postupem času se vypracoval Cordeiro v nejpopulárnějšího rozhlasového DJ a od sedmdesátých let vysílal pořad s názvem „All the Way with Ray”, který skončil až v květnu, kdy se moderátor známý svým klidným hlasem rozhodl odejít do důchodu.

„Je mi šestadevadesát, nemůžu to dělat navždy. Prostě přišel po 70 letech čas,” dodal pro agenturu AP. Se svými posluchači se rekordman rozloučil v polovině května, kdy jeho pořad zazněl naposledy. Po poděkování nechal zahrát píseň Time To Say Goodbye od dvojice Sarah Brightman a Andrea Bocelli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám