Hlavní obsah

Novým hitem včelařů jsou medová lízátka

Právo, ČTK, kal

Medová lízátka nabízí jako novinku rodinná včelí farma Vostoupalovi z Košic na Táborsku, jež získala několik ocenění v soutěžích regionálních potravin. Stará se o sto včelstev a sází především na medy ochucené rakytníkem či zázvorem.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

František Vostoupal ukazuje uzavřené dutiny ve hmyzím hotelu.

Článek

Farma vyrábí med, medové produkty, medovinu, vosk, pyl i propolis. Včely chovali dědeček, otec i strýc Františka Vostoupala. On se k nim dostal až v 28 letech, kdy šel do invalidního důchodu.

„Nudil jsem se, tak jsem strýci říkal, že bych si od něj včely vzal. Začal jsem se čtyřmi včelstvy a během dvou let jsem to dotáhl do stovky,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý včelař.

Do té doby ho jako opraváře zemědělských strojů nenapadlo, že by je choval. Základy si pamatoval od táty, vše ostatní se naučil díky internetu a na ročním kurzu v Blatné. Postupně začali dělat ochucené medy, protože se potřebovali odlišit od jiných včelařů. Nejoblíbenější jsou s rakytníkem a zázvorem, dochucuje se ale i jahodami, borůvkami, kurkumou, skořicí, čokoládou či kakaem. Novinkou jsou medová lízátka.

Oceněný včelař začal podnikat v 16 letech

Domácí

„Med se musí uvařit, přidává se do něj i cukr a škrob, aby ztuhl,“ popsal včelař. K zajímavostem řadí oříšky naložené v medu. Populární jsou dárkové koše na Vánoce, loni jich jeho manželka Jana připravila dvě stovky. „Všechno jsem to dělala doma v obýváku, to se hodně líbilo, teď už volal pán, že jich chce dvacet,“ řekla manželka Jana.

Nejvíc medu prodají ze dvora, potom na trzích. Teď se chystají na Táborská setkání; vyhráli konkurz, že tam mohou mít stánek, musí si ale obléct dobové kostýmy. Farma nyní vlastní sto včelstev, loni jich bylo 80 a výnos 35 kilogramů z jednoho.

„To je špatné, loni nebyl med. Letos je to taky slabé. Včely toho hodně snědí samy, včelstvo spotřebuje třeba sto kilo,“ řekl včelař. Letos v zimě přišel o polovinu včelstev kvůli varoáze, i když je léčí. „To jsme plakali,“ dodala manželka včelaře.

Pítko pro včely a hmyz zvládne každý. Pomocníci na zahradě vám budou vděční

Jak na to

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám