Hlavní obsah

Nový vegetariánský burger chutná prý stejně jako hovězí. Dokonce i „krvácí”

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo kdy zkusil klasické zeleninové varianty masných burgerů, zná většinou jen suché, tuhé sójové placky. Na talíře konzumentů ale přichází nová vegetariánská alternativa, která skutečně vypadá, voní a chutná jako šťavnaté hovězí - přitom se vyrábí ze zeleninových proteinů.

Foto: Beyond Meat

Takto vypadá nový bezmasý burger - Beyond Meat.

Článek

Beyond Meat, jak se nový burger nazývá, se začal již před měsícem prodávat ve více jak 200 pobočkách amerického řetězce Whole Foods a na první pohled byste jako konzument tyto zeleninové placky nerozeznali od pravého masa. Přesto se tento burger opravdu skládá pouze z rostlinných složek.

Kvůli obavám o zdraví a rostoucím požadavkům pro lepší životní podmínky zvířat, ve světě stoupá poptávka po alternativách masa. Vegetariánské burgery by mohly nadobro ukončit drahé pokusy o výrobu masa v laboratořích, které mají za úkol nahradit spotřebu masa z hospodářského chovu domácích zvířat.

Hráškový protein základem

Hlavními ingrediencemi burgerů Beyond Meat jsou např. proteiny z hrášku a červená řepa, která burger činí vláčným a šťavnatým jako pravé maso. Firma má do budoucnosti velké plány - důkazem toho je i fakt, že v jejím vedení sedí bývalý globální ředitel řetězce rychlého občerstvení McDonald´s a část jejího podílu dokonce nakoupil i největší americký zpracovatel masa, společnost Tyson Foods.

Na vzestup zeleninových burgerů poprvé upozornil The Grocer magazine, který v průzkumech ukázal, že bezmasé výrobky jsou pro rodiny s dětmi mnohem atraktivnější než v laboratořích vypěstované maso. Už před třemi lety vědkyně Hanni Rützler na tiskové konferenci v Londýně poprvé představila a také ochutnala první v laboratoři vypěstovaný hamburger. Podle vědců by mohlo toto maso přijít na obchodní pulty už za pět let.

Maličkosti dělají celkový dojem

Průzkum zveřejněný v The Grocer magazine ovšem odhalil, že jen 16 procent konzumentů by bylo ochotných toto maso opravdu jíst - polovina oslovených to dokonce razantně odmítla. Popularita “vegetariánského masa” zatím roste a společnost Beyond Meat už dnes není jediná na trhu.

U Impossible Foods jsou základem jejich výrobků proteiny pšenice, kokosový olej, brambory a hem, prostetická skupina obsahující železo, která je charakteristická pro svou červenou barvu. Právě hem je důvodem, proč tyto burgery voní, uvolňují při tepelném zpracování červenou šťávu (zdánlivě pouští krev) a chutnají prý tak dobře jako samotné maso. Tak uvidíme...

Reklama

Výběr článků

Načítám