Hlavní obsah

Nehoda na motorce jej připravila o nohu, přesto dál závodně skáče do výšky

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polák Lukasz Mamczarz se od malička věnoval atletice a plánoval si kariéru sportovce. Kromě sportu byla jeho vášní také jízda na motorce, což mu v jednadvaceti letech změnilo život. O jedenáct let později si však může říct, že úspěchů dosáhl těžkému zranění navzdory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jednonohý skokan do výšky se sportu věnuje i poté, co kvůli nehodě přišel o nohuVideo: Caters News / @lukasz_mamczarz_highjump_1.82, AP

 
Článek

Po nehodě před 11 lety, kdy se na motorce ve vysoké rychlosti střetl s automobilem, musel Mamczarz přehodnotit svůj život. Slibně rozjetou atletickou kariéru totiž ukončila amputace levé nohy.

Foto: Profimedia.cz

Lukasz Mamczarz během paralympiády v roce 2016

Mladý muž se však dokázal vrátit na sportovní dráhu a o několik let později začal v polském dresu sbírat úspěchy na soutěžích handicapovaných sportovců. Trojnásobný mistr Evropy uspěl i na paralympiádě v Londýně, kde získal v roce 2012 bronzovou medaili. O čtyři roky později ho v Riu dělilo od medaile devět centimetrů a skončil čtvrtý.

„Hned po té nehodě jsem věděl, že se potřebuji vrátit ke sportu a začal jsem zjišťovat, jaké jsou možnosti,” říká Polák.

Při nehodě přišel o zrak, teď spatřil nejkrásnější věc v životě

Muži

Aby mohl zlepšovat svoje sportovní výkony, bylo však potřeba sehnat odpovídající protézu. A to se i díky sportovním výsledkům povedlo. „V roce 2016 se mi podařilo za pomoci nadace získat takovou protézu, díky které teď můžu mnohem lépe trénovat a závodit,” říká skokan, jenž je inspirací pro další mladé sportovce, kterým dráhu profesionálů zkříží nemoc či zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám