Hlavní obsah

Při nehodě přišel o zrak, teď spatřil nejkrásnější věc v životě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sedmi lety se stal účastníkem dopravní nehody, při které kompletně přišel o zrak. Teď však díky vědeckým pokrokům třicetiletému muži z Jihoafrické republiky znovu svítá na lepší časy. A to doslova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jason Esterhuizen se musel ve svých 23 letech učit žít prakticky od začátku. „Ztratil jsem kontrolu nad autem, které se dostalo mimo silnici, a já jsem narazil do volantu a proletěl střešním oknem,“ popisuje sedm let starou nehodu Jihoafričan, který od té doby žije v naprosté temnotě.

„První roky je to asi nejhorší. Spíš vlastně nejdřív musíte přijmout ten fakt, že jste oslepnul,“ říká o vyrovnávání se s následky nehody Esterhuizen.

Když se tak muž dozvěděl od svého kamaráda, že kdesi v Kalifornii vzniká testovací program pro lidi, kteří o zrak v průběhu života přišli, neváhal ani vteřinu a vydal se přes půl světa za doktorem Naderem Poratianem, jenž vede na univerzitě v Los Angeles tým odborníků, který sestrojil zařízení s názvem Orion.

Nejkrásnější věc na světě

Orion funguje na základě kamery, která je připevněna na sluneční brýle. Posbíraná data následně odešle do implantátu, který je umístěn do pacientova mozku. Ten poté přemění data na malé světelné obrazce, jež může slepý člověk spatřit a rozpoznat.

„Mohou to být různé obrazce. Kruhy, ovály, dokonce pohybující se čáry,“ říká Pouratian, pod jehož dohledem probíhá zkušební program na šesti lidech z celého světa. Jedním z nich je právě Jihoafričan.

„Když jsem poprvé spatřil tu malou světlou tečku, zůstal jsem stát jako opařený. Byla to ta nejhezčí věc, kterou jsem kdy viděl,“ svěřuje se, i když vidí v podstatě jen záblesky světla.

Dřevo, které neshoří, pomůže chudým dětem

Muži

„Když se rozhlédnu, tak vnímám pohyb, vidím světlo a tmu. Dokážu rozpoznat svislou a vodorovnou čáru,“ upřesňuje s nadšením. Díky zařízení totiž dokáže alespoň částečně fungovat samostatně. „Najednou svedu vařit, uklízet nebo třeba vynést odpadky. Dokážu roztřídit špinavé prádlo, i když jen tmavé od světlého, barevné mi zatím nejde,“ vysvětluje.

Orion funguje u Esterhuizena na jedničku. S jednou příhodou se svěřil i doktoru Pouratianovi. „Jen tak mi řekl, že byl v baru, kde byl barman v bílé košili. Když šel k němu, viděl dvě bílé tečky. Když se přiblížil úplně, teček už bylo pět a zářily zcela jasně,“ říká lékař. „Povídám mu: ‚Uvědomuješ si, co jsi právě řekl?!‘,“ popisuje úspěchy zařízení lékař, jenž věří, že v budoucnosti může Orion znamenat pro spoustu lidí druhou šanci v životě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám