Hlavní obsah

Na olomouckém koštu pálenek se objevila řada těch netradičních

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Pestrá směsice pálenek dokazující, že je u nás možné vypálit ledasco, byla letos přihlášena na 17. ročník soutěže o nejlepší ovocný destilát Grand Prix Flora košt v Olomouci. Zaslána do ní byla i pálenka z plodů muchovníku, kterým se říká indiánské borůvky.

Degustátoři v Olomouci hodnotili pálenkyVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Pálenky v pondělí hodnotili degustátoři na olomouckém výstavišti, dodržovat přitom museli vzhledem k pandemii koronaviru stanovená hygienická pravidla.

„Nejvíce přihlášených pálenek je letos, jako už tradičně, vypálených ze švestek, meruněk, jablek, hrušek či třešní,“ řekla Právu mluvčí výstaviště Kristýna Buchtová.

Objevily se ale také pálenky z malin, oskeruší a jahod. „Mezi rarity lze zařadit pálenky ze zázvoru a medu, z šípků nebo muchovníku,“ doplnila mluvčí s tím, že nejstarší přihlášenou pálenkou letos byla jablkovice z roku 2003.

V minulosti se už v soutěži objevila mj. i pálenka z mrkve, cibule, dřínu, granátových jablek, datlí, z exotického ovoce kaki, plodu, který roste na stromě s názvem tomel japonský, či mochyně peruánské, jejíž žluté až oranžové jedlé plody se označují jako třešeň Inků.

Letos bude méně meruňkovice, upozorňují výrobci pálenek

Muži

Náročné hodnocení

Letos bylo do soutěže přihlášeno 329 vzorků pálenek z celé ČR, o devět méně než loni. Hodnotila je odborná komise složená mj. ze zástupců zahradnické fakulty v Lednici, Unie destilatérů či Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Při hodnocení používáme speciální stupnici na hodnocení ovocných destilátů. Každý vzorek dostává body za zjištěné vlastnosti,“ uvedl předseda poroty profesor Josef Balík.

Hodnotí se mimo jiné vůně a chuť, ovocný charakter, vzhled i celkový dojem z nápoje. „Je to dost náročné. Vzorků, které je třeba ochutnat, je hodně a v každém musíte hledat to, co tam má být,“ doplnil jeden z degustátorů.

Celkem se jich do hodnocení pálenek zapojilo zhruba padesát. Výsledky soutěže budou vyhlášeny 3. října v rámci doprovodného programu festivalu gastronomie Olima, který se na olomouckém výstavišti uskuteční od 1. do 4. října souběžně s podzimním veletrhem Flora. Návštěvníci budou moci také vzorky ochutnat.

Reklama

Výběr článků

Načítám