Hlavní obsah

Na 3D tiskárně vznikají v Izraeli steaky, brzy by měly dorazit do evropských restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská společnost Redefine Meat, která se zabývá výrobou náhražky masa, se pouští po náhražkách mletého masa a klobás také do steaků. Do konce příštího roku by firma ráda nabídla svoje produkty z 3D tiskárny do tisícovky evropských restaurací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Steaky z 3D tiskárny měly úspěch u šéfkuchařů i strávníkůVideo: Reuters

 
Článek

Náhradu hovězího masa z 3D tiskárny zatím v Izraeli testují asi ve 150 restauracích, většinou se zatím jednalo o náhražky do hamburgerů a klobás. S podobnou myšlenkou přišli v Evropě také třeba v Německu, Nizozemsku a Velké Británii.

Do restaurací by v blízké době mohly dorazit také steaky, které strukturou, barvou a chutí připomínají hovězí maso. „Je to svatý grál v odvětví alternativního masa. Je to poprvé, kdy můžeme nabídnout alternativní produkt v celých kusech, který se chová přesně jako skutečné maso,” uvedl Adam Lahav, spoluzakladatel izraelské společnosti.

Poznáte rozdíl? Steak z 3D tiskárny jako odraz moderních trendů

Muži

Podle odhadů společnosti Barclays by s rozvojem technologií mohly tržby v tomto odvětví dosáhnout v roce 2029 výše 140 miliard dolarů, což je asi 10 % světových tržeb s masem, uvedla agentura Reuters.

Mezi největší hráče patří ve světě kalifornské společnosti Beyond Meat a Impossible Foods či španělská firma Novameat, která už se rovněž steaky z 3D tiskárny zabývá. Společnosti vyvíjející alternativy k masu v posledních letech získávají zásadní finanční prostředky v řádech desítek milionů dolarů.

Společnost Redefine Meat pracuje při vývoji masa se směsí sójových a hrachových bílkovin, cizrny, červené řepy, kvasnic a kokosového oleje. Výsledný produkt má pak připomínat hovězí flank steak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám