Hlavní obsah

Místo hamburgeru čip do mozku. Boj s obezitou přitvrzuje

Novinky, nčs

Moderní doba si žádá moderní technologie, a ty jsou často aplikovány na každodenní lidské problémy. Jednu takovou technologii nyní testují vědci ze Stanfordovy univerzity. Pomocí čipů by rádi pomohli obézním lidem s hubnutím. A to možná až poněkud drastickým způsobem, píše server The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obéznímu člověku bude aplikován do mozku čip, který bude pomocí elektrických impulzů odrazovat „hostitele” od přejídání. Technologie již byla testována na laboratorních myších; obézní zvířata jedla zhruba o 60 procent méně tučné potravy.

Vedoucí výzkumu Casey Halpern se domnívá, že by se poněkud drastický způsob léčby mohl osvědčit zejména u lidí s nejvyšším stupněm obezity. „Takoví lidé celý den myslí jen na jídlo, přejídají se, i když nemají hlad,” říká Halpern.

Plán výzkumníků je po další rok a půl monitorovat šest pacientů pomocí speciálního zařízení, které bude nejdříve půl roku zaznamenávat mozkové signály vysílané před potřebou přejídat se. Následně bude čip, vybavený miniaturním počítačem a baterií, připraven v případě zjištění signálu přejídání zasáhnout slabým elektrickým impulzem a měl by mu zabránit. V praxi by tak člověk nemusel dostávat nepřekonatelnou chuť na další jídlo.

Pohybu se pacienti nevyhnou

Britská nutriční nadace (BNF) vyzvala vědce k dalšímu studiu, aby se zjistilo, zda je možné technologii v budoucnu využít na širším spektru populace. „Víme, že lidský mozek je velmi citlivý na příjemné prožitky spojené s konzumací jídla,” říká mluvčí BNF.

Ačkoliv je moderní technologie jistým příslibem do budoucna, je jasné, že bez lidské pomoci fungovat nebude. Pokud však pacienti spojí technologii s dalšími metodami, a hlavně doplní diety zdravým pohybem, pak jistě existuje pravděpodobnost ke zlepšení celosvětové situace, kdy populace stále tloustne.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám