Hlavní obsah

Obézních seniorů v Česku významně přibývá

Právo, Jiří Vavroň

Češi a Češky ve věku 50 až 70 let dlouhodobě zajišťují slušné přední místo České republiky v tabulkách obezity. Podle projektu SHARE patří českým seniorům v mezinárodním srovnání přední místa.

Foto: Profimedia.cz

Obézních seniorů v Česku přibývá

Článek

Obézních seniorů za posledních deset let významně přibylo. V ČR je obézních 35 procent starších mužů. To je dvojnásobek, než kolik jich je v Itálii a ve Španělsku, a také více než v zemích západní Evropy (23 procent).

Lépe nevycházejí ani české ženy. Hmotnostně překonávají Švýcarky, Dánky, Italky či Švédky. Také u starších Češek dosahuje procento obézních výše 35 procent, zatímco průměr v západní a severní Evropě je pouhých dvacet procent. Vyplývá to z rozsáhlé studie Filipa Pertolda a Jiřího Šatavy Obezita v ČR, zpracované v IDEA CERGE-EI institutu Národohospodářského ústavu ČR.

Obezita je přitom podle lékařů výrazným zdravotním rizikem zvyšující hrozbu předčasného úmrtí a výskytu civilizačních chorob a podílí se na růstu nákladů na lékařskou péči.

Roli hraje i vzdělání

Výzkumníci potvrdili, že její růst nesouvisí jen s věkem, ale i se vzděláním a profesí. Výraznější je u mužů a žen se základním či středním vzděláním a u lidí, kteří pracovali manuálně. Přibývání na váze naopak není výrazně zaznamenatelné u osob s nejvyšším vzděláním.

„Po odchodu do důchodu, kdy jsem nemusel denně šplhat po žebříku, šla váha nahoru,“ přiznal Právu osmašedesátiletý zedník Pavel. Autoři studie varují, že se hlavně potvrdilo, že tloustnutí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je trendem posledních deseti let.

I s nižším příjmem je ale možné dodržovat zásady zdravé výživy, pohyb je zadarmo, je to o životním stylu a motivaci
Docent Ladislav Horák, Vysoká škola zdravotnická

Míra obezity žen se základním vzděláním se podle nich v posledním desetiletí zvýšila z 30 na 45 procent. Růst obezity u mužů s nízkým vzděláním do roku 2015 stoupl na 42 procent. U starších lidí s vyšším vzděláním přitom podíl obézních zůstává konstantní, setrvává na 22 procentech tohoto vzorku populace.

Podle docenta Ladislava Horáka z Vysoké školy zdravotnické se starší lidé méně pohybují a také je otázkou, jaké je složení jejich stravy. Ve stáří se projevují i stravovací zlozvyky z mládí a svou roli hraje u mužů i žen úbytek hormonů.

S nízkým vzděláním nezřídka souvisejí nižší důchody, jejich příjemci musí šetřit, tedy například vybírat i levnější potraviny, které nejsou ani nejzdravější, potvrzují ekonomičtí analytici. „I s nižším příjmem je ale možné dodržovat zásady zdravé výživy, pohyb je zadarmo, je to o životním stylu a motivaci,“ upozorňuje Horák.

Lidé s vyšším vzděláním i po oficiálním odchodu do penze podle sociologů častěji dál vykonávají různé funkce, udržují sociální kontakty, což je nutí více dbát na vzhled a kondici a věnovat větší pozornost složení jídelníčku, a doceňují i význam pohybu pro udržení zdraví. Vyšší důchod podmíněný dosaženým vzděláním současně umožňuje věnovat se více aktivním koníčkům, sportu, výletům.

Reklama

Související články

Mladí Češi se vytáhli, dívky boubelatí

Zatímco mladí muži v Česku mohou být se sebou spokojeni, protože fyzicky zrají jako víno a jsou z nich stále větší chlapáci, dívky by se měly nad sebou vážně...

Výběr článků

Načítám