Hlavní obsah
Karel Roden (vpravo) a Tomáš Vican na farmě Pálava. Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Roden předvedl svoji úspěšnou edici vín

Restauratéři, hoteliéři, majitelé vinoték či kuchaři, kteří mají vlastní restaurace. Především lidé těchto profesí se účastnili po koronavirové pauze odborné degustace před nákupem vín do svých pomalu se opět rozjíždějících provozoven. Na farmě Pálava, kam se sjelo z celé republiky na 150 profesionálů, měli mimořádnou příležitost setkat se i s Karlem Rodenem.

Karel Roden (vpravo) a Tomáš Vican na farmě Pálava. Foto: Miroslav Homola, Právo
Karel Roden předvedl svoji úspěšnou edici vín

Herec má totiž svou vlastní edici vín, která nese jeho jméno a je zásluhou získaných ocenění na prestižních anonymních degustacích vyhledávaným produktem. I v Hollywoodu známý Čech však nepatří k těm, co dávají svůj úspěch halasně na odiv. A tak je tomu i s vínem.

„Je samozřejmě příjemné, že když už tvoříme vína, tak to jsou vína úspěšná. To si myslím, že by udělalo radost každému. Kdyby nechutnalo, bylo by to špatné. Jsem rád, že se opět můžeme sejít, i když je pravda, že víno jsme mohli konzumovat i v karanténě,“ řekl Právu s úsměvem herec.

„A já jsem zase rád, že k nám na jih Moravy opět bratr rolník zavítal,“ uvítal v sobotu na zahájení degustace, která se odehrávala na čtyřech stanovištích farmy, kde bylo vždy devět vzorků, Rodena vinař Tomáš Vican.

Roden se na svém hospodářství, stejně jako Vican ve vinohradu, nebojí fyzické práce, a pokud mu to čas dovolí, mnoho věcí si rád udělá sám. „Zatím jsem ještě nenašel čas, abych posekal trávu a usušil seno na zimu. Snad to brzy vyjde,“ svěřil se Právu Roden, který je také chovatelem tří koní.

Nikdy nespěchají

„V edici Karel Roden nikdy nespěcháme. Počkat se vyplatí. Z poslední sklizně se nám s Karlem myslím povedl krásný suchý rýňáček s meruňkovou chutí, k lahůdkám patří i polosuché chardonnay, které bylo dlouho na slupkách, než zrálo v sudu, a třetí věc, kterou jsme ještě záměrně nenalahvovali, a tudíž ji ani nenabízíme k ochutnání, je pinot noir (rulandské modré), se kterým pravděpodobně vyjdeme před Vánoci,“ vypočetl vinař Vican.

„Z loňského ročníku Karlovy edice jsme posbírali několik zlatých i velkých zlatých na degustacích. Oceňován je především vlašský ryzlink, Pálava a podle mne nejlepší víno, které teď tady máme, a na které jsme s Karlem pyšní, a to je botritický rýnský ryzlink, tedy víno vyrobené z hroznů, které byly napadeny ušlechtilou plísní,“ pokračoval.

„Úplně nejnovější zpráva, která nás potěšila, je z pátku. Ryzlink vlašský z edice Roden na právě skončené soutěži Lednické vinné trhy získal neuvěřitelných 93,7 bodu, což je opravdu vynikající hodnocení. A v neposlední řadě je naše společná práce s vínem důvodem k tomu, abychom se mohli setkávat,“ uzavřel pálavský vinař.

A jaký letošní ročník bude? „Řada vinařů ho označuje za složitý. Já tvrdím, že složitý ročník dělá mistry. Vína budou svěží a velmi pitelná. A z některých odrůd, jako muškát moravský, sauvignon a veltlínské zelené, budou možná nejlepší vína, jaká jsme vytvořili.“

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků