Hlavní obsah

Javánský pokrm, který měl pomoci vymýtit mor

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda praví, že když dorazil mor do jávského města Yogyakarta v Indonésii, sultán nařídil obyvatelům vařit si pokrm sayur lodeh a zavřít se doma na 49 dnů. A mor skutečně zmizel. Kuriózní je, že i z pohledu dnešních nutričních expertů je tento pokrm ideální pro aktuální období. Ačkoliv ruku na srdce - poněkud snazší přístup k potřebným ingrediencím mají v Asii, v ČR se budete muset mimo Prahu možná trochu více snažit.

Foto: Profimedia.cz

Sayur lodeh vypadá jako všechno, jen ne zázračné jídlo. Efekt tohoto pokrmu mohl být hlavně psychologický.

Článek

Sayur lodeh je ve skutečnosti pouze jednoduché zeleninové kari, které obsahuje několik základních ingrediencí a jeho základem je pikantní kokosové mléko. V Asii jde o vskutku velmi jednoduchý pokrm z ingrediencí, které seženete na každém rohu, což byl v období karantény rozhodně důležitý faktor. A použitý galangal má skvělé protizánětlivé účinky, a tak je ideální právě pro podobné období.

Za sultánovým příkazem vařit sayur lodeh ovšem mohlo stát také ještě něco daleko důležitější. Mohl to být jakýsi apel na sociální solidaritu. Když celé město prožívá společně určitý velký problém a vaří si v tomto období totožný pokrm, vytvoří to velmi silný pocit sounáležitosti.

Javánské pokrmy jsou obecně velmi bohaté na chutě a vůně, ale mívají často i zajímavou symboliku. Třeba takový nasi tumpeng je směsí masa a zeleniny, přičemž pokrmu dominuje kužel žluté rýže. Prezentace pokrmu má symbolizovat pořádek světa pod vládou Boha. O pokrmu z aromatické žluté rýže nasi kuning se zase má za to, že přináší požehnání do nových domácností a čerstvě otevřených obchodů. Kurkumový nápoj jamu pak odvozuje své jméno z tamější slova znamenajícího „modlitba za zdraví” a po vypití by měl člověka zklidnit.

Snadná příprava

A s pokrmem sayur lodeh je to ještě daleko složitější. Protíná jej jak lingvistická, tak i numerologická symbolika. Každá ze sedmi surovin, které se do základu v podobě kokosového mléka přidávají, má symbolický význam odvozený ze zvuku jejich slabik. Příprava pokrmu je navíc extrémně jednoduchá - ingredience se prostě nahází do kokosového mléka a následně nad ohněm povaří.

A jaké jsou tedy ony suroviny? Kromě již zmíněného kokosového mléka a galangalu jsou to plody liánovce jedlého, jeho listy, čajot, vigna (čínská dlouhá fazole), lilek, plod chlebovníku různolistého, známého celosvětově jako jackfruit, a tempeh. Když sečtete veškerou symboliku a k tomu i přirozené zdravotní účinky jednotlivých ingrediencí, pohlížíte na jakési prastaré kouzlo, ač vám to tak jako člověku zvenčí nemusí připadat.

Těžko říci, jaký pokrm by mohl zastat sayur lodeh v českých luzích a hájích. Možná tak lečo postrouhané čerstvým česnekem. Ale to byste asi jíst 49 dní v kuse doopravdy nechtěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám