Hlavní obsah

Holanďan přijel do Budějovic s knedlíkem do ruky

– České Budějovice
Právo, Lucie Kándlová

Čokoládové pralinky plněné česnekem či okurkou, knedlík plněný gulášem, ústřice či tomahavk steaky. I takové delikatesy mohou ochutnat návštěvníci Gastrofestu, který se od čtvrtka 21. do soboty 23. listopadu koná na českobudějovickém výstavišti.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

S plněnými knedlíky svíčkovou či gulášem přijel na Gastrofest do Českých Budějovic i nizozemský podnikatel Adrian Van Dijk.

Článek

Se svými plněnými knedlíky svíčkovou, gulášem i borůvkami přijel do Českých Budějovic také podnikatel z Holandska Adrian Van Dijk (42). U jeho stánku bylo během dopoledne plno.

Lidé s chutí ochutnávali novinku, takzvaný knedlík do ruky. Ten se plní svíčkovou, gulášem, vepřovým a zelím či borůvkami nebo jahodami.

Knedlíky jsou vášeň

„Já to jím poprvé, nikde jsem to ještě neviděla a musím říct, že je to stokrát lepší než nějaký hamburger,“ chválila knedlík plněný gulášem Jiřina Hrkalová z Českých Budějovic.

S nápadem plnit knedlíky tradičními českými pokrmy přišel Adrian Van Dijk asi před dvěma lety. Sice žije v Nizozemsku, ale jeho matka je Češka a odmala sem jezdí za příbuznými.

„Knedlíky jsou pro mě od dětství vášeň. Nefalšovaný český knedlík je zkrátka delikatesa. Knedlíky mám rád dodnes, a tak jsem si řekl, že když je naplním gulášem, tak to možná Čechům bude chutnat. Začal jsem je doma zkoušet, a když se mi po několika pokusech povedly, tak jsem knedlíky do ruky začal vyrábět,“ popsal začátky podnikatel. Jeho firma má v současné době patnáct zaměstnanců.

Inspiroval Spielberga. Český malíř je světová špička

Muži

Knedlíky se připravují výhradně na páře, žádné vaření ve vodě. Poté se naplní hustou omáčkou a zmrazí. Díky této technologii je knedlík měkký a netvrdne.

Poctivě o něco víc zahuštěná omáčka dává jistotu, že z knedlíku nevyteče. Knedlíky se podávají v papírovém kornoutu či krabičce a jedí se rukou.

„Trochu bojujeme s tím, že lidé jsou tady zvyklí na plný talíř svíčkové a knedlíků a jednoho plněného knedlíku se nenajedí. Ale on nenahrazuje oběd, spíše je to taková svačina. Prodávat je chceme v různých českých fast foodech, v zoologických zahradách či na sportovních akcích a snad si lidé na menší porci tradičního českého pokrmu zvyknou,“ dodal s úsměvem Van Dijk s tím, že v plánu má také plněné knedlíky pro vegany.

Na výstavišti si mohou lidé knedlík koupit za padesát korun.

Pralinky nebo ústřice

Gastrofest ale nabízí i další speciality. Návštěvníci mohou na osmdesáti třech místech ochutnat nejen českou klasiku, ale i světové delikatesy.

Vaří se maďarská, rakouská a finská kuchyně, podává se kapr na různé způsoby, steaky, francouzské paštiky, holandské sýry i stále oblíbenější raw dorty či čokolády s různými příchutěmi. S těmi přijela z Tábora i Jitka Kolářová.

„Nabízíme čokolády s levandulí, konopným semínkem či s kustovnicí. Pralinky prodáváme s příchutí černý rybíz, mango s chilli, slaný karamel nebo křupavý oříšek. Chutě jsou naprosto originální. Vyrábíme i extravagantní pralinky plněné česnekem, kozím sýrem či okurkou,“ dodala Kolářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám