Hlavní obsah

Inspiroval Spielberga. Český malíř je světová špička

Právo, kal

V neděli 17. listopadu si převzal čestné občanství města Tábora akademický malíř Jan Sovák (66), zdejší rodák, který se jako výtvarník prosadil především v zahraničí. A to hlavně ojedinělou výtvarnou tvorbou spočívající v rekonstrukci prehistorického života.

Foto: Luboš Dvořák

Akademický malíř Jan Sovák se proslavil jako malíř pravěku.

Článek

Sovák, který žije v Kanadě, ilustroval desítky knih a podílel se na řadě filmů. Ilustroval například sci-fi román Jurský park, podle něhož natočil Steven Spielberg stejnojmenný film.

Podílel se ale také na řadě televizních a filmových dokumentů od Discovery Channel a National Geographic. Ilustroval publikace Velcí dinosauři, Svět pravěku, Ztracená moře uprostřed Evropy či Příběh života.

„Jan Sovák je jeden z nejlepších malířů pravěku. Je absolutně ojedinělý v zachycení a vyjádření děje. Jeho díla žijí svůj život. Dokáže zachytit útok dinosaura nebo vyjádřit strach zvířete ze šavlozubého tygra. To vše při zachování vědecké autentičnosti a faktů,“ řekl o táborském rodákovi Don Less, americký paleontolog a spolupracovník Stevena Spielberga.

Režisér Ivan Zachariáš o seriálu Bez vědomí: Praha už není tak fotogenicky oprýskaná

Kultura

Jan Sovák chodil v Táboře do lidové školy umění, kde ho vedl akademický malíř Karel Valtr. Absolvoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a vystudoval také chovatelství koní na Vysoké škole zemědělské. Vzpomínky na dětství v Táboře označil za nejhezčí v životě.

„Vzpomínám si na svoje takřka každodenní putování po Parkánech do ateliéru Karla Valtra, kam jsem chodil, když mi nebylo ani šest let. Chodil jsem k němu až do patnácti let,“ zavzpomínal při návštěvě města Jan Sovák.

Pravý ementál má slabost pro hip hop

Muži

Malíř v roce 1982 emigroval se svou manželkou krasobruslařkou Danielou Jeriovou do Kanady. V současné době je uměleckým ředitelem filmového studia Maya. Řadu let spolupracuje také s Národním muzeem v Praze a podílel se i na jeho nedávné rekonstrukci.

„Čestné občanství si dám někam na hezké místečko. Tábor se mi pořád líbí, a kdoví, třeba tady budu jednou opět bydlet,“ uzavřel Sovák.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Osmiletý chlapec pomáhá svým superhrdinům

Jeho otec, dědeček i strýc jsou váleční veteráni. Dnes osmiletý Tyler Stallings z amerického Marylandu se ocitl v šoku, když se dozvěděl, že mnoho veteránů...

Výběr článků

Načítám