Hlavní obsah

Dřevo, které neshoří, pomůže chudým dětem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se definitivně loučí a sluneční brýle či trička vystřídají svetry a teplý čaj. V domech, na chalupách či v útulných hospůdkách k podzimním plískanicím neodmyslitelně patří krb. Jeden takový je k vidění v New Yorku, na chalupu si jej však zřejmě nepořídíte. Materiál je starý miliony let a do milionů se rovněž šplhá jeho cena.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na první pohled se zdá, že krb, jejž navrhl Američan Nick Wray, nemůže být příliš funkční. Vypadá totiž, že je částečně ze dřeva, které, jak známo, není ohnivzdorné. Zdání však klame. Ve skutečnosti je totiž krb vyroben ze zkamenělého dřeva, které pochází z indonéského ostrova Jáva.

Wray, který sám o sobě říká, že nemá vystudovaný design ani architekturu, našel zálibu ve zkamenělém dřevu možná i díky profesi svého otce, který byl geolog. V roce 2018 se při návštěvě Jávy setkal právě se zkamenělým stromem, jehož stáří je odhadováno na 22 milionů let, a myšlenka byla na světě.

Peníze budou i pomáhat

Spojením přírodního materiálu, jehož organickou strukturu v průběhu milionů let nahradily minerály, s umělým vznikl krb s názvem Ascendance. Originální kousek byl v květnu vystaven i na prestižní přehlídce nábytku a designu v New Yorku. Nyní hledá nového majitele.

Krb, jejž můžete ovládat i přes chytrý mobilní telefon, ovšem není nejlevnější záležitostí. Zájemce o opravdu luxusní věc si musí připravit 750 tisíc dolarů (cca 17,5 milionu korun). Zakoupením krbu pomůže budoucí majitel i dětem v chudinských částech Indonésie. Dvě procenta z dané sumy totiž budou odevzdána zpět do země původu stromu, kde pomohou nadaci, která se stará o děti z nemajetných rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám