Hlavní obsah

Aby mohli do vesmíru, nejdřív musí pod zem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty do vesmíru lákají celé generace. Jak to ale ve skutečnosti v prostoru nulové gravitace vypadá, to si zatím umí představit pouze hrstka vyvolených. Aby se na specifické prostředí ve vesmíru astronauti připravili, musejí kromě nejrůznějších výcviků absolvovat na přelomu září a října i „teambuilding”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kam jezdí astronauti na teambuilding?Video: AP

 
Článek

Vzájemná spolupráce tvoří velmi důležitou součást přípravy astronautů. Kde však na Zemi hledat podmínky podobné těm ve vesmíru? Jedno takové místo leží nepříliš daleko od nás. Na jihu Slovinska se potkává šestice astronautů z celého světa s jedním cílem - naučit se spolupracovat.

„Týdenní kurz má za úkol připravit astronauty na potřebu spolupráce při dlouhé cestě daleko od domova, daleko od celého lidstva, v mimozemském prostředí,” říká organizátorka kurzu Loredana Bessoneová z evropského vesmírného centra.

Narozdíl od jiných kurzů, které jsou mnohdy zaměřené především na technickou vybavenost astronauta, výcvik v jeskyni má za úkol především klást důraz na skupinovou práci.

„Jeskyně jsou velmi podobné mimozemskému prostředí. Dá se říct, že takový kurz je zcela specifický, jednotlivci musejí spolupracovat,” ujasňuje Bessoneová. Ještě předtím, než se astronauti spustí pod zem, absolvují šestidenní cvičení na povrchu, kde se mimo jiné naučí technické věci, které se v jeskyni budou hodit.

Kromě pobytu v chladné a vlhké jeskyni mají účastníci kurzu za úkol zkoumat mikroby žijící pod zemí. Hlavní záměr je však v poznávání ostatních. „Musíme zkrátka pracovat jako jeden tým, není prostor na potřeby jednotlivce,” říká o kurzu astronautka NASA Jeanette Eppsová.

Pořád se musíte bát, radí krokodýlí kovboj

Muži

„Jsme mezinárodní tým, a i když jsem jediná žena, nemyslím si, že by to hrálo roli,” myslí si Eppsová. Šestice má kromě zkoumání jeskynních ekosystémů za úkol rovněž zkoumat meteorologii a další vlivy na životní prostředí.

„Práce astronauta, to není jen o technických znalostech, proto se velmi soustředím na to, abych se neustále vzdělával v jiných dovednostech, jako jsou třeba vedení týmu, koordinace a týmová práce. Na jiných kurzech není tolik příležitostí takové věci natrénovat, proto si vážím těchto zkušeností,” říká Takuya Onishi z japonské vesmírné agentury.

Na bezpečnost dohlíží na povrchu tým vědců, který neustále astronauty monitoruje. A jak dodává Onishi: „Myslím, že takové zkušenosti se hodí i do běžného života, nejen do vesmíru.”

Reklama

Výběr článků

Načítám