Hlavní obsah

PSH: Náš dokument není návod na to, jak být slavný rapper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Dokument režiséra Štěpána FOK Vodrážky s názvem PSH Nekonečný příběh mapuje život trojice rapperů, kteří si na začátku 90. let šli za svým snem, založili kapelu a z alternativního žánru pomohli vytvořit jeden z nejposlouchanějších. Peneři strýčka Homeboye, tedy Vladimir 518, Orion a Mike Trafik nový snímek, který je vůbec nešetří, společně představili na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Byl bych šťastný, kdybych mohl vidět rodiče takto odkrytý, říká Vladimir 518 z PSH o svém dokumentuVideo: Novinky

 
Článek

Dokument měl na karlovarském festivalu premiéru v sobotu, rappeři jej v rámci festivalu představili ještě před premiérou v Domě ČT.

„Rozhodně to není návod, jak být slavný rapper. Spíš je dokument o tom, co se s člověkem může stát, když začne v 90. letech dělat nějakou alternativu a z té se stane vlastně nejpopulárnější žánr v této zemi,“ přiblížil vyznění snímku Vladimir 518.

PSH Nekonečný příběh. Drogy, sex, rap. Vtip a upřímnost

MFF KV

„Co to s tebou udělá, co to udělá s tvým žánrem, co to zpátky nechá v kapele a jak přecházet čas skrze nějakou skupinu lidí,“ dodal.

Dokument PSH Nekonečný příběh se skrze dobové záběry vrací až k počátkům kapely, která vznikla v roce 1993. Výsledná koláž přitom trojici dnes už čtyřicátníků vůbec nešetří. Rappeři přiznali, že chyba není na straně střihače, ale spíše toho, jaký život vedli.

Foto: Rock For Churchill

PSH. Rappeři jsou na scéně 30 let.

Podobně jako název jedné z jejich rapových písní, ale ani trojice ničeho nelituje. „Ono jen zabere nějaký čas se s věcí porovnat,“ zmínil Orion. „Ty negativní věci jsou možná i silnější než ty pozitivní, takže nemá smysl toho litovat,“ přitakal Vladimir 518.

Sommerová: Kocáb je hodný člověk a při natáčení dělal psí kusy

MFF KV

Stejně tak se nebojí toho, až snímek, kde se pro sprosté slovo nejde daleko, uvidí jejich děti. „Vždy si představuji, že bych se mohl podívat na podobný dokument nebo si poslechnout podobnou desku svého táty a byl bych za to šťastný, kdybych viděl své rodiče takto odkrytý,“ zmínil Vladimir 518.

Nabourání iluzí

Jeho souputník z kapely Mike Trafik k tomu dodal, že je dobře, že film nabourává iluze o kapele: „Je důležité, aby naše okolí o nás nemělo iluze a film tomu dost napomáhá.“

Všichni tři rappeři na scéně působí už téměř třicet let a se svou kariérou mohou mít další tři dekády ještě před sebou. Možnosti, že by v budoucnu vznikl další dokument o kapele, jsou všichni i přes nelichotivé vyznění toho současného ale otevření. „Jedeme prostě dál a co bude, to se uvidí. My to neplánujeme, film ještě ani není venku, tak je předčasné se o tom bavit,“ uzavřel Mike Trafik.

Ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha: I v horších časech je důležité se radovat

MFF KV

Do kin by se dokument PSH Nekonečný příběh měl dostat na podzim letošního roku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám