Hlavní obsah

Ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha: I v horších časech je důležité se radovat

Dnes začíná 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Kryštof Mucha, výkonný ředitel prestižní přehlídky, jíž je deník Právo mediálním partnerem, se těší na stálé i nové návštěvníky. „Přál bych si, aby se lidé na festival vraceli,“ říká.

Foto: Milan Malíček , Právo

Podle Kryštofa Muchy termín na začátku prázdnin k filmovému festivalu ve Varech patří.

Článek

Festival se po dvou letech vrací v původním termínu. Co přinese nového?

Hlavně doufáme, že bude co nejblíž tomu, na co jsme byli zvyklí do roku 2019. I loni festival proběhl skvěle, ale byly roušky v sálech, testovalo se a do poslední chvíle jsme nevěděli, jak velká kapacita v kinech bude povolena. Termín byl až na konci srpna. Byla to zajímavá zkušenost, ale jít dva dny po skončení festivalu s dětmi do školy, bylo prostě bláznivé. Před covidem jsme věděli, že po skončení festivalu jsou celé prázdniny před námi. Na konci léta už je mnohem dříve tma, větší zima, víc prší. Termín na začátku prázdnin k Varům patří. Stejně jako patří k festivalu řada novinek.

Například nová soutěž Proxima?

Druhá soutěžní sekce nahrazuje dosavadní soutěž Na východ od Západu. Umělecký ředitel Karel Och s kolegy z programu změnu plánovali už před rokem. Teď je vidět, že to byl velmi dobrý krok, protože se ukázalo, že doba vymezování se a určité podpory soutěže Na východ od Západu už opravdu není potřeba. Mnoho let tato soutěž plnila svůj účel, díky ní se lidé z venku o tento region začali zajímat. Ale najednou se to stalo limitujícím, a myslím, že pestrá skladba filmů z celého světa je dobrým krokem. O tom právě Proxima bude.

Byl jste s kolegy na festivalu v Cannes, co jste z něj na ten karlovarský přivezli?

Budeme hrát až dvacet filmů. Některé má v distribuci Aerofilms, mimo jiné i vítězný film z Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda, který také uvedeme.

Jaké hvězdy přijedou?

Australský herec Geoffrey Rush a americký herec a producent Benicio Del Toro. Z filmů Geoffreyho Rushe uvedeme Královu řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záři, kterou jsme ve Varech premiérově promítali už před lety, v roce 1996. A také bude na KVIFF. TV. Za Záři Rush dostal Oscara a další ceny, za Královu řeč byl na něj nominován, i třetí film má několik filmových ocenění.

Z filmů Benicia Del Tora budeme hrát Traffic – Nadvláda gangů, za který má Oscara, a detektivku Obvyklí podezřelí.

Za dobu, co jste ve funkci výkonného ředitele MFF KV, jste toho zažil už dost. Co bylo nejtěžší?

Jsem v pozici výkonného ředitele od roku 2004. Prošli jsme si i těžšími situacemi. Ale jsme poměrně malý tým, který spolu strašně dobře vychází. Složitá situace byla, když odešel generální partner ČEZ, ale zvládli jsme to. Přežili jsme i covid, na kterém bylo hrozné, že člověk nevěděl, jestli má nějakou hranici. Nejtěžší byla nejistota. Zároveň ta doba ale ukázala, jak důležité je mít takovou akci, jakou je karlovarský festival. A nám pomohlo, že jsme ho loni dokázali udělat i v těžkých podmínkách. Je skvělé, že se svět vrací do normálu, byť ten návrat ovlivňuje spousta věcí, válka a s ní přicházející těžší doba.

Je důležité si uvědomit, že válečným konfliktem ztrácí všichni. Ale není možné, a říkal to i ukrajinský režisér Sergej Loznica v Cannes, bojkotovat ruské filmaře. Říkám to přesto, že oni se na filmové festivaly ani nehlásí. Protože vědí, že by museli být odmítnuti. Řada ruských filmařů je dlouhodobě v opozici proti oficiálnímu režimu, proti Putinovi. A k nim bychom se neměli otáčet zády.

Vedle Thermalu je nový objekt KVIFF. TV Park. Co v něm bude?

Chceme tam prezentovat naši filmovou platformu KVIFF. TV a vysvětlit, proč stojí za to, zakoupit předplatné nebo si koupit jednotlivé filmy. Domluvili jsme se na spolupráci s Campari Group, kteří se stali velmi aktivními ve světě festivalů. Jsou v Benátkách, nově v Cannes, ve Varech a v Locarnu. V prostoru bude také kavárna, dalším z partnerů je Nespresso, které ji bude provozovat.

Na co byste chtěl upozornit návštěvníky festivalu?

Třeba na pódium u Vřídla, které má festivalový partner Mattoni a kde budou každý večer koncerty skvělých českých kapel. Bude tam například vystupovat Aneta Langerová, Monkey Business nebo po premiéře svého filmu i rapeři PSH. Nově je partnerem Rohlík.cz, který bude mít zázemí ve Smetanových sadech, kde se lidé mohou najíst a posedět. A mnoho dalšího. Myslím, že lákadel je hodně.

Co byste festivalu přál?

Přál bych si, aby se na něj lidé vraceli, přijeli i noví a objevili atmosféru, která je stejná už pětadvacet let, co festival děláme. Doufáme, že ji dokážeme udržet. Protože festival je na unikátním místě, kde je setkávání se s lidmi a názory skrze jejich filmy obohacující a osvěžující. Byl bych rád, kdyby si lidé uvědomili, že i v těch horších časech je důležité vnímat svět a dokázat se radovat. Nikdo nepřečte devět knížek za tři dny, ale devět filmů vidět může. Takové tři filmy denně dají člověku prožitek a domů se vrátí lepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám